Page content

Stap 4 –  Je dromen betekenis geven

Stap 4 – Je dromen betekenis geven

In deze stap gaan wij de droomsymbolen (wat je ziet, hoort, voelt, ruikt, proeft of actie in de droom) betekenis geven. Door deze symbolen te vertalen naar je dagelijks leven, krijg je inzicht in dat wat de droom te vertellen heeft. Hoe meer jij dit doet, hoe beter jij je eigen droomsymbolenvocabulaire leert kennen en begrijpen.

1- De methode

  • Begin ermee om je droom inclusief titel en motto, 1e gedachte en 1e gevoel langzaam en zachtjes aan jezelf voor te lezen. Houd in gedachten dat droom over jezelf gaat. Alleen over jezelf.
  • Kijk naar je droom en maak een lijst van de meest opvallende droomsymbolen.
  • Kies een top 5 van de opvallendste en beschrijf deze droomsymbolen alsof je tegen iemand, die uit een ander universum komt, praat. Iemand die helemaal niet wat droomsymbool is. Benadruk het voor jou overduidelijke en omschrijf dat in jouw woorden. Met de associaties die jij erbij maakt. Alles is goed.

Bijvoorbeeld een hamer: “Een hamer is een gereedschap waarmee je spijkers in iets slaat. Spijkers zijn dingen waar je iets aan op kunt hangen of dingen mee aan elkaar bevestigt.” Let op! Dit is mijn omschrijving. Uit jou komt iets heel anders.  Misschien is jouw eerste associatie wel dat een hamer een voorwerp is waarmee je iemand op zijn kop kan slaan.

  • Nu plaats jij deze omschrijving in de droom. Dat doe je door de droom langzaam (50%) voor te lezen aan jezelf. Op het moment, dat je met het lezen bij het droomsymbool bent, voeg jij de omschrijving toe en gaat dan weer verder met de droom lezen.

Wanneer je klaar bent met voorlezen, laat je dit even op je inwerken. Misschien brengt dit al een nieuw inzicht bij je teweeg. Is dat zo? Ga dan niet verder met de rest en ga naar stap 5 van deze training met dit inzicht.

Nog geen nieuw inzicht, idee of ingeving? Ga gewoon op je gemak verder met het 2e droomsymbool en doet hetzelfde. Je blijft ook de omschrijving van het 1e droomsymbool invullen

Doe dit met alle 5 de droomsymbolen. Heb jij de behoefte om nog meer inzicht te krijgen in wat de droom je wil vertellen? Kies dan een extra droomsymbool en herhaal de stappen.

Let op: soms zit je zo in vast in je denken dat je nog niet helemaal helder krijgt wat de droom te zeggen heeft. Ga het niet overdenken maar laat het even rusten. Het is  mij vaak genoeg gebeurd dat ik het inzicht kreeg wat de droom mij wilde vertellen terwijl ik met hele andere dingen bezig was. Stop met afdwingen want het komt vanzelf.

Uiteindelijk komt er een nieuw inzicht. In de volgende stap gaan we kijken hoe je dit nieuwe inzicht koppelt aan, en gebruikt voor, wat er nu speelt in je leven. 

Stap 5 – De beste versie van jezelf

Like, deel of verzend dit bericht want er is vast wel iemand die je hier mee kan helpen...

Comment Section

0 reacties op “Stap 4 – Je dromen betekenis geven

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.