arrow_drop_up arrow_drop_down

Positief denken: Wat anders...?

Positief denken. Het heeft na haar opmars in de jaren 80 een negatief imago gekregen. Het werd geassocieerd met wegkijken van echte problemen. Maar dat is niet waar positief denken over gaat. Positief denken gaat niet stront ruiken en zeggen: Oh wat een heerlijke parfum. Dat is geen positief denken. Dat is gewoon dom.

Stel dat jouw vriend er vandoor is gegaan of je bent net ontslagen, dan gaat positief denken niet over doen alsof er niets gebeurt is. Neen. Het draait erom dat jij de betekenis van zo’n gebeurtenis, na een periode van rouw, een positievere lading gaat geven. zodat je er iets mee kunt in plaats van in je verdriet, angst of pijn te blijven vastzitten

Hoe jij een les haalt uit wat er gebeurt is en met met deze feedback ervoor zorgt  je kunt voorkomen dat je weer in zo’n situatie terechtkomt. Of hoe jij, naast je verdriet en depressiviteit, meer waardering krijgt voor wat er wel goed gaat in je leven en daar je dankbaarheid voor tonen.

1-   De zegen van positief denken

Een van de meest krachtige manieren om liefde voor je te laten werken is de kracht van dankbaar zijn en zegenen. Wanneer je iets of iemand zegent – dat is wanneer je complimenten geeft, bidt, dankbaarheid toont of op de een of andere manier iets goeds doet –  dan reageert je persoonlijke onbewuste reageert door je lichaam te ontspannen en je energie te laten groeien.

Zelfs wanneer jij de zegening op iemand of iets anders toepast, dan profiteer jij daar fysiek van. Dat is eenvoudig aan te tonen met deze spierspan oefening:

  • Laat iemand op staan en zijn of haar arm recht vooruit strekken.
  • Vraag je partner een vuist te maken en de arm aan te spannen wanneer jij span zegt. Dan duw je voorzichtig op haar vuist zodat je een idee krijgt van haar normale kracht. Duw niet helemaal naar beneden – het is geen armpje drukken; duw precies lang genoeg zodat je de weerstand voelt.
  • Met haar arm omhoog, laat je haar stil iemand bekritiseren en knikken wanneer ze klaar is. Je zult ervaren datdeze  eenvoudiger naar beneden gaat deze keer. Dit komt omdat het persoonlijk onbewuste de kritiek persoonlijk heeft gemaakt.
  • Doe hetzelfde maar nu geeft je partner stil iemand een compliment en je zult ontdekken dar de arm sterker veel minder makkelijk te bewegen is. Dit is  omdat je persoonlijk onbewuste het compliment omarmt, daardoor ontspant en zo de vastzittende energie ter beschikking stelt die vrij is gekomen.

 

Kritiek op jezelf of anderen zorgt ervoor dat je lichaam aanspant, en complimenten zorgen juist voor ontspanning. Veroordelingen veroorzaken stress, zegeningen verminderen het. Zegenen alleen kan je gezondheid aanzienlijk doen toenemen en soms is dat alles wat er nodig is.

Wat je kunt doen wanneer iemand anders jou bekritiseert? De meest effectieve en efficiënte manier om te doen is om onmiddellijk, luid of stil, jezelf een compliment te geven en de dader ook.

Zoveel mensen hebben problemen met hun relaties en toch is er een eenvoudige en werkbare oplossing voor handen. Het maakt niet uit wat voor relatie het is, nog de intentie waarmee je communiceert, het feit is dat wanneer je meer kritiek levert dan complimenten geeft, je de relatie aan het vernietigen bent.

En als je meer complimenten geeft dan kritiek, dan versterk je de relatie. Zeuren is dodelijk voor een relatie omdat het de persoon niet beter of gelukkiger maakt. Als er iemand of een groep mensen is waar je niet mee op kunt schieten, dan komt dat omdat je een kritische houding aanneemt tegen ze.

Je kunt goed opschieten met diegene van wie je zijn of haar fouten negeert en de goede kanten benoemt. In andere woorden: Je zegent meer dan je vervloekt, in woorden of gedrag.

Hier is een gedachte die simpel is maar o zo waar: als je 100% van iemand wilt houden, benoem dan alleen haar of zijn goede kanten. Tot in die mate, dat je dat niet doet, zal de relatie eronder lijden.

Succes in je carrière werkt hetzelfde. Als je oprecht alle aspecten van je werk liefhebt, dan zal je er succesvol in zijn. Sommige mensen komen in een burn-out terecht en raken overspannen door hun baan. Hun ambitie verdwijnt, hun verlangen om hun werk goed te doen verdwijnt en hun baan kan ze zelfs ziek maken.

Het probleem is zo simpel als de oplossing. Om welke redenen dan ook, gerechtvaardigd of niet, zulke mensen zijn begonnen hun werk te vervloeken tot het moment dat er geen positief woord meer over hun lippen komt over hun werk.

De oplossing? Of zoek een baan waar je blij van wordt of begin met het zegenen van je nu doet. Zelfs wanneer je nog niet tegen een burn-out aanzit en in een verhoogde stress response zit, kun je beginnen met het zegenen van je baan en zo je efficiëntie te verbeteren en je plezier te verhogen.

“Spanning is wie je denkt dat je moet zijn. Ontspanning wie je bent…”

2- Een cursus zegenen

Onthoud dat je niets alles hoeft te zegenen op je werk – alleen wat je leuk vindt. En wees er zeker van dat je meer positieve dingen vindt om te zegenen dan negatieve om te vervloeken.

Onthoud dat een zegening bestaat uit bewondering van het goede, een mantra over het goede, waardering voor het goede, anticipatie op het goede en dankbaarheid voor het goede. Hier zijn enkele ideeën voor zegeningen van diverse behoeftes en verlangens. Pas ze zo vaak toe als je wilt, waar je ook bent:

Gezondheid – zegen gezonde mensen, dieren en zelfs planten; als wat goed gemaakt is of opgebouwd; en alles wat overvloedige energie uitstraalt.

Geluk – zegen alles dat goed is, of het goede dat in alle mensen en alle dingen zit; alle tekenen van geluk die je ziet, hoort, voelt in mensen of dieren; en alle mogelijkheden op geluk die je om je heen opvallen.

Rijkdom – zegen alle tekenen van rijkdom in jouw omgeving, inclusief alles wat mogelijk is gemaakt door geld of waar geld voor zorgt; al het geld dat je hebt in welke vorm dan ook; en al het geld dat circuleert in de wereld.

Succes – zegen alles wat gemaakt of volbracht is (zoals gebouwen, bruggen en stadions); alle veilige aankomsten op de plek van bestemming (van schepen, vliegtuigen, treinen, auto’s en mensen); alle tekenen van voorwaartse beweging of doorzettingsvermogen; en alle tekenen van genieten en plezier.

Vertrouwen – zegen alle tekenen van vertrouwen in mensen en dieren; alle tekenen van kracht in mensen, dieren en voorwerpen (inclusief staal en beton); alle tekenen van stabiliteit (zoals bergen en bomen); en alle voorbeelden van doelmatige kracht (inclusief machines, stroomkabels en hoogspanningsmasten).

Liefde en flow – zegen alle voedende en verzorgende tekenen; alle compassie en ondersteuning; alle harmonieuze relaties in de natuur en architectuur; alles wat verbonden is met iets of het zachtjes aanrakend; alle tekenen van samenwerking in sport, spel of werk; en alle tekenen van lachen, humor en plezier.

Innerlijke vrede – zegen alle elementen van de stilte, kalmte, rust en sereniteit (zoals rustig water of een verstilde lucht; alle vergezichten (zoals de horizon, de sterren, de maan); alle tekenen van schoonheid van wat je ziet, hoort, proeft, ruikt, aanraakt of voelt; alle heldere kleuren en vormen; en alle details van de door de natuur geschapen wind en zee.

Persoonlijk meesterschap – zegen alle indicatoren van groei, ontwikkeling en verandering in de natuur; de transformatie van dauw en schemer; de beweging van zon, maan, planeten en sterren; de vlucht van vogels in de lucht; en de beweging van wind en zee.

Dit zijn maar een paar ideeën om je de weg te wijzen als je niet gewend bent om te zegenen maar laat je er niet door beperken. Onthoud dat elke kwaliteit, eigenschap of toestand gezegend kan worden (bijvoorbeeld, je kan slanke bomen prijzen of gespierde dieren om gewichtsverlies te promoten). Of het nu heeft bestaan, nu bestaat of bestaat in je verbeeldingskracht alleen.

Misschien heb jij de behoefte aan meer zelfvertrouwen of eigenwaarde. Zegen het. Of ga voorbij aan je faalangst en prijs al die keren dat je wel in actie kwam.

Je kunt de kracht van zegenen gebruikt om je gezondheid te helen, je inkomen te verhogen, je talenten te ontwikkelen, een diepe liefdevolle relatie creëren met je vrouw en kinderen.

3- Overgave aan Positieve Passie 

Laten we verder gaan met een manier om positief denken praktisch te maken en dat doen we door middel van positieve passie. Dat woord gebruiken we als we een gepassioneerde interesse in iets hebben. Positieve passie betekent niet dat je iets wilt in de vorm van het vreselijk graag willen.

Dat levert alleen maar weerstand op omdat wat je zegt tegen het universum en het kwantumveld in gooit is “ik heb het nog niet en ja ik wil het”. Als je je op zoiets genoeg focust dan krijg je beperkte resultaten en er ontstaat een ongelofelijke hoeveelheid stress en spanning op hetzelfde moment.

Het soort passie waar we het nu over hebben is hetzelfde als wanneer je ergens heel erg van geniet. Als je een gevoel van enthousiast plezier opwekt voor het hebben van wat je ook wilt in je leven, dan wordt het eenvoudiger om het te realiseren.

Je hebt waarschijnlijk al een paar gebieden in je leven waar je al genoeg zelfvertrouwen hebt en je niet al te veel moeite hoeft te doen om het te doen. Passie, of ergens genoeg van houden, is de manier om door blokkades heen te breken, angst te overwinnen, in een flow te komen en over je faalangst heen te komen.

Het is geen afdwingende manier van passie; het is alleen maar een plezierig type passie

Wanneer jij trillingen, gedachten, gevoelens over hoeveel je hiervan geniet de wereld in zendt, dan zal het voorwerp van deze affectie in steeds meer en meer overvloed in je leven komen totdat denken aan het ding genoeg is om het te manifesteren.

Het is duidelijk dat wanneer je genoeg van iets houdt het overvloedig wordt en makkelijker. Als het iets is wat je doet, dan word je vaardiger met minder inspanning.

Laten we een kleine oefening doen die je eenvoudig zelf kan doen en toepassen op ieder gebied waar jij gepassioneerd over bent:

  • Denk aan iets waar je naar verlangt in je leven – een bepaalde verandering verbetering in, iets wat je bij wilt dragen, aan je lichaam, je relaties, je financiën wat je ook maar zou willen. Vergeet voor nu even over hoe je het in je leven realiseert. Blijf bij het idee.
  • Vind iets in je omgeving dat meer energie geeft dan andere dingen zoals een lichtbron, kaarsvlam, een ventilator of een kristal.
  • Adem in met je aandacht gericht op de energiebron en adem uit met je aandacht op je navel.
  • Met je droomkracht, zoveel als je wilt en zoveel als je kunt, geniet je van het idee hoe het zou zijn als je verlangen werkelijkheid zou zijn voor jou op dit moment. Voel hoe dat voelt en geef je over aan hoe fantastisch dat zou zijn; laat dat gevoel stromen. Geniet gewoon van het idee. Als er angst of twijfel opduikt in je gedachten, pak het beet, gooi het eruit en zeg: Luister met jou reken ik straks af. Op dit moment, laten we alleen genieten. Maak dit gevoel zo sterk als je kunt.
  • Wanneer je aan de top zit van wat mogelijk is in deze sessie, stop je, laat je het gaan en ontspant. Doe het opnieuw wanneer je de tijd hebt.

Onthoud dat het idee is te focussen op wat je wilt, niet op wat je niet wilt. Geniet van het proces zoveel als je kunt – de goede, positieve gevoelens erover – zelfs als je net begint met jezelf op deze manier te trainen en het ook nog nergens op lijkt.

Zeg gewoon: “ik vind dit te gek, ik hou ervan, dank je wel, wow, dit is wat ik wil zijn, yes,yes,yes, dit is wie ik wil zijn. Oh wat houd ik hiervan.

Woorden helpen om richting te geven en de beelden te vormen en de beleving te intensiveren.

Sommige mensen zullen een beetje argwanend staan tegenover zo’n experiment omdat ze zo gewend zijn om hun passie en enthousiasme onder controle te houden of proberen om het niet te hoeven voelen.  Een deel hiervan kan voortvloeien uit de angst voor teleurstelling maar het kan ook een familietrekje zijn. Als dat het geval, denk er dan een tijdje over na en begin met kleine stapjes.

4-   Tenslotte

Van alle dingen waarover we kunnen praten in de vorm van positief denken, is niets krachtiger dan een stemming vanuit de liefde voor……

Je kunt je huis volstoppen met kristallen en of je kunt technieken en rituelen beoefenen tot je de machtigste tovenaar of personal coach in de wereld bent maar je zult toch nooit zo’n groot effect teweegbrengen als je zou willen door een enthousiaste passie voor iets waar je  echt van houdt.

PS: Wist je dat je op deze site ook gratis trainingen kunt volgen en gratis boekjes kunt downloaden? Doe dat en ontdek hoe jij de volgende stap kunt zetten in je leven…

Over de schrijver
"Ik ben al mijn hele leven nieuwsgierig naar wat mensen beweegt en drijft. Met Helder Dromen heb ik een platform gecreëerd waarmee ik andere mensen wil helpen wanneer ze het gevoel hebben vast te zitten in hun leven. Je leven weer terug in haar natuurlijke flow krijgen, daar draait het wat mij betreft om. Hoe dat eruitziet? Geen flauw idee. Hoe dat voelt? Dat je het vrije, blije en rijke leven leeft wat jij wilt. Een quote van Lew Hen is daarbij leidend: “Als je leven moeilijk is, dan is het niet jouw leven…” Dat helpen doe ik door middel van het delen van handige tips en technieken in mijn blogs, interessante gratis boekjes en gratis trainingen. Verder heb ik al mijn kennis en kwaliteiten gebundeld in de Droom Je Vrij workshops. Ik weet dat ik niet alle wijsheid in pacht heb maar wel een wijsheid die voor anderen een bron kan zijn van persoonlijke groei, inspiratie en vooruitgang...
Reactie plaatsen

De Magie Van Moderne Ho'oponopono

Met moderne Ho'oponopono realiseer jij op een eenvoudige maar super effectieve manier de beste versie van jezelf..

De Lucide Droomgids

In De Lucide Droomgids leer jij wat lucide dromen is en  hoe je het kunt leren. Met als bonus hoe jij je gewone dromen betekenis kunt geven...

Wij gebruiken cookies....