Page content

Wat is lucide dromen?

Wat is lucide dromen? Het leuke aan het begrip lucide dromen is dat het bedacht is door een Nederlander: De schrijver en psychiater Frederik van Eeden. (schrijver van onder meer de Koele meeren des doods) Met lucide verwees hij naar de heldere staat waarin de dromer terecht komt.

1- Wat is lucide dromen?

Lucide dromen betekent dat de dromer, terwijl de dromer slaapt en droomt, zich bewust is dat ze droomt. Lucide betekent helder en is afkomstig uit het Engels. Een betere Nederlandse term voor lucide dromen zou dan ook helder dromen zijn.

Lucide dromen begint vrijwel altijd plotseling in een normale droom als de dromer zich ineens realiseert dat er iets vreemds aan de hand is. De lucide dromer heeft een apart gevoel of er gebeurt iets wat normaal gesproken onmogelijk zou zijn.

De dromer beseft ineens dat hij vliegt, herkent een droomsignaal of een opvallend droomsymbool wat vaker voorkomt in zijn of haar dromen. Maar er zijn ook mensen die lucide worden zonder duidelijke aanwijzing.

2-De mate van luciditeit

De mate van luciditeit verschilt. Bij een hoog level van luciditeit heeft de dromer in de gaten dat de gebeurtenissen zich in zijn hoofd afspelen. De lucide dromer is zich 100% bewust dat het maar een droom is. Dat er geen echt gevaar dreigt, dat hij gewoon in bed ligt en ieder moment wakker kan worden. Als hij dat wilt. De dromer heeft de volledige controle.

Bij een laag level van luciditeit is de dromer zich bewust genoeg om de gebeurtenissen te sturen maar onvoldoende om zich te realiseren dat ze niet echt zijn.

Lucide dromers beschrijven hun dromen vaak als fascinerend, schitterend, levensecht en een ongelofelijk intense ervaring. Een ervaring die met niets in het dagelijks leven te vergelijken valt. Sommigen beschouwen het als een spirituele ervaring en claimen dat het hun leven en hun visie op de wereld, het leven heeft veranderd.

3- Wanneer lucide dromen?

Lucide dromen vinden bijna altijd plaats tijdens de REM slaap. REM slaap is de laatste fase aan het einde van een slaapcyclus. Op dat moment bevindt ons lichaam zich in een tijdelijke spierverlamming met uitzondering van onze hartspier en ademhaling. Ook onze ogen bewegen heel snel heen en weer.

Deze verslapping is noodzakelijk omdat, als we dromen, dezelfde hersendelen actief zijn als wanneer je overdag iets doet. De slaapverlamming zorgt er voor dat jij niet gaat doen wat je droomt. Wel zo veilig.

In 1981 werd een onderzoek gepubliceerd waaruit bleek dat mensen tijdens hun droom via oog-signalen aan konden geven dat ze lucide waren. De oog-signalen en hersengolven werden via elektrodes geregistreerd. Sindsdien is lucide dromen een wetenschappelijk geaccepteerd verschijnsel.

4- Waarom lucide dromen?

Ten eerste omdat het een geweldige ervaring is. Het creëert een gevoel van vrijheid, intense genot en grenzeloze mogelijkheden. Ontwaken uit een lucide droom geeft je volop energie en een frisse kijk op de dag die komen gaat.

In een lucide droom heeft de dromer direct toegang tot zijn onbewuste. Ook wel zijn of haar verborgen wijsheid genoemd. In dit onbewuste bevinden zich ook minder leuke ervaringen die de dromer diep heeft weggestopt. Het zijn deze ervaringen die er vaak voor zorgen wat wij niet het leven leiden wat we zouden willen of zouden kunnen.

Deze ervaringen oefenen onbewust maar zeer direct hun invloed uit op ons dagelijks leven. Op wie en wat we zijn. Dromen zijn een representatie van deze ervaringen. Lucide dromers kunnen in een lucide droom dus direct in contact komen met deze ervaringen en ze direct een positievere betekenis geven en ze zo ten goede transformeren.

Deze ervaringen zijn vaak obstakels naar onze diepste verlangens en wensen. Transformeren wij deze negatieve ervaring, dan komt er ruimte om deze diepe verlangens en wensen te realiseren

5- Hoe lucide dromen

Er zijn mensen die spontaan lucide worden maar de meeste moeten wat meer inspanning leveren. Gelukkig is het geen gave en kan iedereen het leren. In mijn gids De Lucide Droom Gids, in dit monsterartikel of in de training lucide leren dromen ontdek jij wat je kunt doen om een lucide dromer te worden.

6- Tenslotte

Nog niet alles is bekend over lucide dromen. Net zoals er over het normale droomproces ook nog veel vragen onbeantwoord zijn. Er zijn geen gevallen bekend waarbij het lucide dromen gezorgd heeft voor psychische stoornissen en dat is dan weer antwoord op de vraag of lucide dromen gevaarlijk is.

Het is immers vrijwel onmogelijk om alleen maar lucide dromen te hebben en ook wanneer men op regelmatige basis lucide dromen heeft, blijft het grootste deel van de dromen doorgaans non-lucide.

  Like, deel of verzend dit bericht want er is vast wel iemand die je hier mee kan helpen...

  Comment Section

  0 reacties op “Wat is lucide dromen?

  Plaats een reactie


  *


  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.