Page content

Drugs

Drugs en lucide dromen lijken een krachtige combinatie. De drugs helpen je om je kritische denken te beperken of soms helemaal stop te zettten. Er zijn redelijk veel proeven gedaan met lucide dromen en drugs. Zelfs in de oudheid wordt er al medling gemaakt over ervaringen waar uit zou moeten blijken dat drugs je dromen intenser en levensechter kunnen maken.

Er zijn echter meer nadelen dan voordelen. Ten eerste tasten drugs je gezondheid aan en door de drugs verlies je de controle volledig en kun je angstig worden. Hierdoor ontaarden je dromen vaak in oncontroleerbare nachtmerries waar geen land mee te bezeilen valt.

Daarbij is het zo dat als de drugs uitgewerkt zijn de nawerkingen er voor zorgen dat je minder snel lucide wordt

Laten we een een paar soorten bekende opwekkende drugs en stimulerende middelen bekijken.

Zeven keer drugs en lucide dromen

LSD

Van het middel LSD is bekend dat je in een diepe trance komt. Je betreedt een kleurijke, soms magische wereld. Toch klinkt dit leuker dan het is. De LSD effecten gaan vaak gecombineerd met oncontroleerbare nachtmerries. Je kunt zeggen dat iedere chemische verandering in ons lichaam de droomervaring beïnvloedt.

Slaapmiddelen

Bij het lang en regelmatig gebruik van slaapmiddelen wordt de remslaap onderdrukt. Slaapmiddelen zorgen voor lage hersenactiviteit. Ze onderdrukken de hersengolven en dus komen er in de remslaap geen dromen meer. Slaapmiddelen staan bekend als het meest schadelijk voor het droompatroon.

Droomkruiden

In sommige culturen werden dromen beschouwd als een manier om in contact te komen met de geesten van voorouders. Met het verlaten van het fysieke lichaam is je geest vrij om te reizen naar een ander niveau van bewustzijn. Bij dergelijke rituelen werden natuurlijke middelen gebruikt, vaak vlak voor het slapen, om spirituele dromen op te wekken.

Paddo’s

Paddo’s kunnen ons visies tonen buiten de normale verbeelding. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat dit te wijten is aan het opwekken van lucide dromen Een trip wordt vaak omschreven als een soort droom. De paddo gebruiker kan dan vanuit zijn onderbewust belangrijke en spirituele berichten ontvangen. Veel gebruikers melden dat ze na het trippen ontdekken dat ze een aantal dagen levendige lucide dromen hebben.

Narcose

Niet echt een drug of stimulerinsmiddel maar wel een soort van trance. Het komt voor dat een patiënt tijdens een operatie het gesprek in de operatiekamer volgt terwijl zij onder narcose is. Kan je  dromen tijdens bijvoorbeeld een operatie onder narcose? Tijdens de narcose vindt er geen slaapcyclus plaats en er is bijna geen hersenactiviteit. Je droomt dus niet tijdens de narcose. De vraag is dan ook: Wat neemt er dan waar? Is dat dezelfde waarnemer die tijdens lucide dromen of slaapyoga actief is?

Cafeïne

In een kop koffie zit zo’n 100 tot 150 mg cafeïne. In een onderzoek  naar het effect van cafeïne op je slaap kregen 4 proefpersonen  een aantal mg cafeïne.

 • De eerste proefpersoon kreeg een placebo en had een normaal slaappatroon met voldoende remslaap.
 • De tweede proefpersoon kreeg 50 mg cafeïne. Hiermee wordt in de eerste helft van de slaapcyclus duidelijk het verloop van de non remslaap verstoord. In de tweede helft van de slaap gebeurt dat ook met de remslaap.
 • De derde proefpersoon kreeg 100 mg cafeïne. Deze persoon had heeft alleen nog maar hele korte remslaapjes.
 • De vierde proefpersoon kreeg 200 mg. Dit leidde tot één hele korte remslaap en dus weing dromen. Weing kans op lucide dromen na 2 koppen koffie.

Lucide dromen en koffie zijn dus niet zo’n effectieve combinatie.

Alcohol

Een soortgelijk onderzoek is gedaan bij het gebruik van alcohol. . De eerste persoon kreeg weer een placebo, de tweede kreeg 0,16 g per kilo lichaamsgewicht (2 of 3 glaasjes), de derde 0,32 g per kilo lichaamsgewicht (iets meer glaasjes) en de vierde 0,64 g per kilo lichaamsgewicht.

Hoewel het verschil tussen de vier personen niet zo heel groot was, bleek toch dat er minder remslaap is naarmate de er meer alcohol wordt geconsumeerd. De persoon met het placebo kreeg 5 REM-slapen.  De zuipschuit met 0,64 g per kilo had drie kleine Rem-slaapjes. Het verloop van de non remslaap( wat voor herstel en rust moet zorgen) werd wel compleet verstoord. Je valt wel eerder en eenvoudiger in slaap.

Marihuana

Het effect van marihuana op je vermogen om lucide te dromen is niet positief. Marihuana maakt je sloom door je hersengolven te vertragen. Dat geeft marihuana het ontspannende effect maar veelvuldig gebruik zorgt ervoor dat deze hersengolven niet meer boven een bepaald level uitkomen. Hierdoorkom je moeilijker in remslaap en dus minder dromen om lucide in te worden.

Tenslotte

In het algemeen kunnen we zeggen dat stimulerende middelen, drugs of medicijnen uiteindelijk geen positief effect hebben op je vermogen om lucide te dromen. Het is sowieso gezonder om niet te veel van deze middelen te gebruiken en het gebruik van drugs helemaal achterwege te laten. Trouwens, wie heeft er drugs nodig als je ook kan lucide dromen….

  Like, deel of verzend dit bericht want er is vast wel iemand die je hier mee kan helpen...

  Comment Section

  0 reacties op “Drugs

  Plaats een reactie


  *


  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.