Page content

Droomfiguur

Een droomfiguur is een mens of een op een mens lijkend figuur die een rol speelt in een droom. Deze droomsymbolen hebben vaak een dieper betekenis omdat onze meest emotionele relaties vaak met mensen zijn. Er zijn dromers die huisdieren ook onder de droomfiguren scharen omdat we met onze huisdieren ook vaak een diepe emotionele verbintenis opbouwen.

Het droomfiguur is belangrijk

Wanneer wij een droom betekenis geven of in een lucide droom komen, dan is een hij of zij vaak het eerste waar wij onze aandacht op richten. Meestal omdat ze herkenbaar zijn of om in het geval van een gerichte lucide droom we daar om gevraagd hebben.

Een droomfiguur representeert het beeld wat wij van diegene hebben in ons bewustzijn. Het is niet diegene zelf. We zien alleen alleen onze perceptie van de werkelijke persoon in de vorm van de droomfiguur.

Soorten droomfiguren

Ieder droomfiguur staat natuurlijk op zich. Ze zijn uniek omdat ze jouw idee vertegenwoordigen van de werkelijke persoon. Toch kunnen we veel voorkomende belangrijke droomfiguren onderscheiden:

 1. Een overleden droomfiguur – de droomfiguur is iemand die overleden is in het echte leven. De vraag die je jezelf dan kan stellen is welke emotie heb je nog niet verwerkt die met deze droomfiguur te maken heeft? En welke rol speelt die emotie in je huidige leven?
 2. Een huisdier – Dieren, en met name huisdieren, staan vaak voor een soort relatie die onvoorwaardelijk is. Een huisdier of een overleden huisdier in je droom gaat vaak over deze onvoorwaardelijkheid en dat die nu ontbreekt. Stel jezelf de vraag waar in je leven deze onvoorwaardelijkheid ontbreekt.
 3. Een droomvriend – Een droomvriend is een droomfiguur dat je goed gezind is. Zij wil je helpen om je doelen te bereiken door je bij te staan met raad en advies. In lucide dromen kan je droomvrienden aanroepen om je te ondersteunen op moeilijke momenten wanneer je bedreigd wordt.
 4. Een droomvijand – Een droomvijand is een droomfiguur die jou bedreigt in een droom. Toch is het goed om te beseffen dat droomvijanden ook een deel van jou zijn. Vaak een deel wat zich verwaarloosd voelt en aandacht nodig heeft. Meestal is liefdevolle aandacht genoeg om een droomvijand om te turnen. Soms moet je het gevecht aan gaan met een droomvijand omdat er geen andere optie mogelijk is. Versla je droomvijand maar nadat je haar verslagen hebt, omarm je haar weer als een deel van jezelf.
  Like, deel of verzend dit bericht want er is vast wel iemand die je hier mee kan helpen...

  Comment Section

  0 reacties op “Droomfiguur

  Plaats een reactie


  *


  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.