arrow_drop_up arrow_drop_down

Lucide dromen krijgen: Gebruik de hypnagoge beeldentechniek...

Lucide dromen krijgen kan op vele manieren. De 2 meest bekende strategieën hoe je lucide dromen krijgen kan en in leiden zijn DILD en WILD. De 1e soort is als dromers een lucide droom krijgen terwijl ze slapen (DILD). De tweede is wanneer mensen in volledig bewust een lucide droom binnengaan. (WILD).

WILD werkt als volgt: Voor je in een lucide droom terecht komt, kom je in een magisch gebied terecht: de hypnagogische staat. Het draait er dan om je bewustzijn te behouden én in slaap te vallen.

1- Hoe moet je je bewustzijn vasthouden?

Om je bewustzijn vast te houden, heb je verschillende opties:

1- focussen op je hypnagogische beelden.

2- bewuste visualisaties creëren.

3- je adem of hartslag volgen.

4- richten op de gevoelens in en rond je lichaam.

5- een gevoel van spirituele eenheid met je omgeving

Eigenlijk alles waarmee jij je aandacht op het nu houdt. Als jij je bewustzijn voldoende bewust bezighoudt, terwijl de slaap aan je trekt, voel jij hoe je lichaam in slaap valt terwijl je bewustzijn wakker en alert blijft.

Dan kan het zomaar gebeuren dat jij jezelf terugvindt in je eigen droomwereld, in een lucide droom.

DILD is hoe de meeste mensen hun eerste lucide dromen krijgen. Gewoon midden in een droom bewust worden dat je droomt.

2- Hoe verschillen deze 2 methodes van  lucide dromen krijgen?

Ze verschillen op een paar punten. WILD vindt altijd plaats na een kort ontwaken (soms maar een of twee seconden lang) vanuit je droom en een onmiddellijke terugkeer in de remslaap.

Dat is niet het geval bij lucide dromen krijgen met DILD’s. Alhoewel het bij beide manieren van lucide dromen waarschijnlijk is dat ze voorkomen later in de nacht, neemt het aandeel WILD’s toe naarmate de nacht vordert.

Wat ook logisch is gezien het steeds langer worden van je REM slaap. Met andere woorden, van WILD’s is het zeer aannemelijk dat ze opduiken in de vroege morgen en tijdens middagdutjes.

WILD’s komen dus minder vaak voor dan DILD’s maar hebben een groot voordeel: Je kan ze ook gericht opwekken.

Met WILD kan jij lucide dromen krijgen wanneer jij wilt

De meeste voorkomende techniek om WILD’s op te wekken is in slaap vallen terwijl jij je focust op de hypnagogische beelden die verschijnen bij het in slaap vallen. Dit noemen we dan ook de hypnagogische beeldentechniek:

In het begin zal je vrij eenvoudige beelden, lichtflitsen en allerlei vormen symbolen zien. Geleidelijk verschijnen er meer concrete beelden zoals mensen, figuren, voorwerpen en uiteindelijk een complete scene.

Veel lucide dromers gebruiken deze methode die min of meer bedacht is door de Russische filosoof Oupensky.

Bij het in slaap vallen richtte Oupensky zich op de beelden die voorbijkwamen terwijl hij in slaap viel of wanneer hij weer in slaap viel nadat hij net ontwaakt was uit een droom.

Oupensky ontdekte dat het veel gemakkelijker was om een lucide droom te krijgen in de morgen nadat je wakker wordt, dan dat je het doet bij het in slaap vallen ’s avonds. Hoe dat laatste werkt, lees je hier….

We beschrijven de techniek wanneer jij uit je wakkere staat direct in een lucide droom terecht wil komen:

3- Hypnagogische beeldentechniek

  1. Ontspan je volledig.
  2. Sluit je ogen. Sluit je ogen en ontspan je hele lichaam. Zelf begin ik altijd met een meditatie van minimaal een half uur. Om de boel alvast een beetje op te schonen.
  3. Focus je aandacht op de hypnagoge beelden die geleidelijk opduiken.
  4. Kijk hoe de beelden komen en gaan. Bekijk de beelden zo specifiek als mogelijk.
  5. Doe geen moeite ze vasthouden, bestudeer ze en laat ze weer verder stromen.
  6. Aanschouw ze slechts zonder het verlangen ze vast te houden of andere actie te ondernemen. Neem zoveel mogelijk de rol aan van de loslatende waarnemer. Je zal merken hoe de beelden van grijs, grauw en vaag langzamerhand veranderen in meer kleurrijke, levendige en levensechte scenes.
  7. Je moet jezelf toestaan om passief in de droom getrokken te worden. Probeer niet actief de lucide droom in te stappen maar blijf in je rol van loslatende waarnemer.
  8. Laat je betrokkenheid met wat er gebeurt je in droom belanden. Maar pas op voor te veel betrokkenheid en te weinig bewust zijn.
  9. Vergeet niet dat je aan het dromen bent.

4- Tenslotte

De grote uitdaging bij deze techniek is in je rol van bewuste waarnemer te blijven en op natuurlijke wijze de droom in vloeien vraagt de grootste zorgvuldigheid.

Een Tibetaanse droomyogi adviseert een frame te zetten rond het betreden van de droom.  Zoiets als:

“Terwijl wij nauwgezet de geest observeren, begeleidt je haar voorzichtig de droomstaat in. Alsof je een kind bij de hand neemt bij een van haar eerste stapjes.”

PS: Klaar om helemaal los te gaan op lucide, helder dromen? Lees dan mijn boek De Lucide Droom Gids of volg de gratis training op deze site.

Over de schrijver
“Dromen. Of ze nu lucide zijn of “gewoon” ze blijven mij fascineren. Daarom schreef ik De Lucide Droomgids. Een whitepaper waarin je ontdekt wat lucide dromen zijn en hoe je eenvoudig en snel een lucide droom krijgt. Ook vind je in deze gids meer dan vijftig pagina’s over hoe jij je gewone dromen kunt vertalen naar wat ze zeggen over je dagelijks leven. Daar kan ik je ook in begeleiden. Dan gaan we samen op zoek naar de betekenis van je droom…”
Reactie plaatsen

Gratis gids over lucide dromen en meer...

Wil jij meer ontdekken over lucide dromen? In deze gids ontdek je wat lucide dromen precies inhoudt, hoe je het leert en als extra, hoe jij je normale dromen eenvoudig en effectief betekenis kunt geven...

50%
Download hier je gratis gids...
Wij gebruiken cookies....