Je nachtmerries: Hoe ontstaan deze nachtangsten eigenlijk ?

Je nachtmerries: Hoe ontstaan deze nachtangsten eigenlijk ?

Nachtmerries zijn angstaanjagende dromen waarin onze grootste angsten gedetailleerd en levensecht tot leven komen. Waarvan jij denkt wat het ergste, vreselijkste is wat jou kan overkomen, dat duikt op in je nachtmerries.

Wist je dat alleen in Nederland al meer dan 2 miljoen mensen meerdere keren per maand last hebben van nachtmerries. Zo’n 250.000 mensen hebben veel nachtmerries, dat wil zeggen, meerdere per week.

1- Let op: Neem je nachtmerries serieus

Veel mensen nemen er genoegen mee om hun nachtmerries af te doen als “slechts een droom”.  Nachtmerries zijn in hun ogen een soort fantasieën, hallucinaties met geen enkel gevolg.

Dus wanneer iemands hart tekeer gaat omdat ze achterna gezeten wordt door een man met een enorme bijl, stelt zij zich nadat ze wakker is geworden gerust met het zinnetje: “Godzijdank, het was maar een droom.” Ze draait zich om en hoopt weer in slaap te vallen.

Echter toen ze een paar minuten daarvoor achterna gezeten werd en vreesde voor haar leven, had ze geen enkele twijfel dat wat er gebeurde echt was. De man met de gigantische bijl was misschien maar een verzinsel van haar verbeeldingskracht maar de angst was levensecht.

Het gevolg van je nachtmerries zien, als niet meer dan een fantasiebeeld zonder enige waarde, is dat jij keer op keer geconfronteerd gaat worden met deze grote bedreiging. In steeds extremere uitingen.

je nachtmerries achtervolgt worden op een stille en donkere plek

2- Wat geeft je nachtmerries hun angstaanjagende effect?

In dromen is alles mogelijk. Dit grenzeloze kan fantastisch zijn omdat we zo de pracht, levendigheid, intensiteit en het plezier kunnen ervaren die in ons dagelijks leven niet bereikbaar is.

De keerzijde van deze medaille is echter dat alles, wat je vreest, ook kan gebeuren in je droom wat wakker niet mogelijk is. Dus ook wat je diep in je onbewuste hebt weggestopt en liever niet meer wilt ervaren.

In nachtmerries zijn we alleen. De angstaanjagende wereld die we in ons hoofd creëren wordt bevolkt met onze persoonlijke angsten. We dromen dat we op stap zijn met onze vrienden, maar als we aan ze twijfelen kunnen deze vrienden zomaar ineens heel boosaardig worden.

Als we op de vlucht slaan voor de man met de hakbijl, dan vindt hij ons toch. Waar we ons ook verstoppen. Apart toch, het lijkt wel of we willen dat hij ons vindt.

“Onze gedachten verraden ons…”

Als we denken, “ik hoop maar niet dat hij ook nog een bijl heeft”, dan heeft hij ineens een geweer. Het is geen wonder dat we dankbaar zijn wanneer we na een nachtmerrie terugkeren naar de relatieve rust en vrede van de wakkere wereld.

Het meest bedreigende van een nachtmerrie is dat je de regie volledig kwijt bent. Alles overkomt je. Het is dan ook niet zo gek dat mensen die slechts bewust zijn dat ze dromen ervoor kiezen om gelijk wakker te worden.

Er is echter een manier om de regie zelf in handen te houden: lucide dromen. Op het moment dat jij volledig bewust en helder bent in een nachtmerrie, dan hoef jij niet te ontsnappen door wakker te worden. Je weet dan dat je veilig in je bed ligt. Dat biedt jou de kans om de confrontatie met je nachtmerrie aan te gaan en op die manier je angst overwinnen.

3- De oorzaken van je nachtmerries…

Er zijn een paar factoren die meer dan andere lijken bij te dragen aan het krijgen van nachtmerries. Deze factoren zijn:

 • Eenzaamheid
 • Ziekte (Vooral in het geval van hoge koorts)
 • Stress
 • Verhuizen
 • Pesten
 • Moeilijke tijden op je werk of op school
 • Relatieproblemen
 • Een trauma of traumatische gebeurtenis
 • Een fobie
 • Angststoornis
 • Medicijnen
 • Drugs

Bij drugs en medicijnen is het zo dat ze een toename van het aantal nachtmerries veroorzaken. De reden hiervan is dat drugs vaak de REM-slaap onderdrukken en zo een inhaalslag van je REM slaap produceren. Ook als je dronken of stoned gaat slapen, dan kan je lekker rustig slapen, tot ongeveer vijf á zes uur slaap.

Dan begint de alcohol zijn effect te verliezen en is je brein er klaar voor om de gemiste Remslaap goed te maken. Deze intensiteit wordt weergegeven in de emotionele lading van de droom die heel vaak onplezierig is.

nachtmerries ontstaan in de dromen

Een nachtmerrie kan zomaar ontstaan in een normale droom. Door wat de dromer verwacht…

 

4- Hoe ontstaan je nachtmerries? 

We scheppen onze eigen nachtmerries uit het ruwe materiaal van onze angsten. Angsten zijn verwachtingen – waarom zouden we ergens bang voor zijn dat toch nooit gebeurt?  Verwachtingen beïnvloeden ons dagelijks leven maar nog sterker: Ze vormen onze droomwereld. Dit noemen we het verwachtingseffect.

Als je in je dagelijks leven op een door godverlaten plek loopt, dan kan je bang zijn maar dat er iets gebeurd is dan toch echt afhankelijk van de ene of andere mafketel die zich achter een boom verschuilt. In je droom is je angstig voelen en een aanval vrezen de opmaak voor een zekere aanval.

Waarom? Omdat jij de hufter, die op je loert, hebt bedacht, verbeeld en actie hebt gezet. Denk je in een droom echter dat er niets aan de had was, dan gebeurt er ook niets.

Bang zijn in een droom, hoewel begrijpelijk, is onnodig. Zelfs wanneer angst nutteloos is, dan blijft het onplezierig. Een logische manier om onze levens te verbeteren, is ons te bevrijden van deze onnodige angst.

“Angst is een levensechte illusie…”

Het is voor niemand met een angst genoeg om intellectueel te weten dat onderwerp van hun angst of fobie ongevaarlijk is. De meeste mensen, die bang zijn voor spinnen, weten heel goed dat spinnen ongevaarlijk zijn maar springen nog steeds bovenop een stoel of raken volledig in paniek op het moment dat ze een spin zien.

De enige manier om zo’n angst te overwinnen is om er de confrontatie mee aan te gaan, het onder ogen komen. Iedere keer dat jij de angst tegemoet treedt, dan leer jij door ervaring dat er geen gevaar schuilt in dit onschuldige spinnetje.

En dit geldt voor de meeste angsten. Dit is de benadering die we kiezen voor het overwinnen van onze nachtmerries in lucide dromen. Vele voorbeelden tonen aan dat deze aanpak effectief is en zelfs gebruikt kan worden bij kinderen.

5- Tenslotte

Voor we aan de slag gaan met de lucide dromen en nachtmerries methode duiken we in ons volgende blog eerst nog wat verder in de angst.

PS: Klaar om nu wel helemaal los te gaan op lucide, helder dromen? Lees dan mijn boek De Lucide Droom Gids of volg de gratis training op deze site.

Over de schrijver
Reactie plaatsen