Helder dromen - De weg naar een bewust en authentiek leven....
Wij gebruiken cookies....
Helder dromen: De weg naar een nieuwe toekomst......

Dromen. We doen het allemaal. Of dat nu overdag is wanneer onze dagdromen vaak rationeel en specifiek zijn of ’s nachts waar ze chaotisch en betekenisloos overkomen. Ontdek hier wat dromen en helder dromen voor jou kan betekenen….

We beginnen met een korte introductie over dromen, droomwerk en hoe lang mensen zich hier al mee bezig houden.

Vervolgens gaan we het hebben over helder dromen, leren hoe je kunt helder dromen en komen we uiteindelijk uit bij de experts op het gebied van helder zijn.

Al met al genoeg om te leren en te ontdekken. Laten we daarom gelijk beginnen…

1- Droomwerk is zo oud als de weg naar Rome…

Ook in de oudheid maakte men volop gebruik van dromen. Er werden zelfs bedevaarten gehouden om tempels te bezoeken om in je dromen helder te krijgen hoe men ziektes kon genezen of belangrijke levensvragen beantwoordt. Deze heilige plekken waren speciaal ingericht voor dromers en er liepen ook priesters in de rondte die gespecialiseerd waren in het duiden van dromen.

Dromers werden getraind in standaard rituelen en mochten gedurende hun verblijf in deze tempels niet eten en drinken. Deze rituelen en het vasten vergroten de kans op heldere dromen, een levensbepalende of een voorspellende droom. De priesters, die getraind waren in droomverklaring, stonden hoog in aanzien op de maatschappelijke ladder.

Dromen in die tijd behoorden tot een vast onderdeel van de heersende religie en het sociale systeem.

“Vaak als we slapen, dan is er in ons bewustzijn iets wat verklaard dat wat zich laat zien meer is dan slechts een droom.” – Aristoteles

Een vraag als “wat heb jij gedroomd vannacht“ behoorde eerder tot de vaste vragen dan tot de uitzondering. Je kunt dus eigenlijk zeggen dat werken met dromen en helder dromen in ons DNA zit en dat we het alleen weer de aandacht moeten geven die het verdient.

A- Het doel van droomwerk

Je gaat merken dat de antwoorden die je dromen je geven, je zelfstandiger maken. Hierdoor durf je en ben je steeds meer bereidt om 100% verantwoordelijkheid te nemen voor wat er gebeurt in je leven.

Je traint jezelf namelijk in het zelfstandig oplossen van je problemen en het aangaan van uitdagingen. In eerste instantie door je dromen te analyseren met bijvoorbeeld droomologie en later doordat je er direct de confrontatie mee aangaat in je lucide, helder dromen.

Dit heeft een direct effect op je dagelijks leven. Je brein registreert namelijk alleen dat je het probleem hebt opgelost en neemt dit zelfvertrouwen meer naar je waakleven. Het is daarom een mooi startpunt om dit probleem of uitdaging ook nu je wakker bent te omarmen en te transformeren. Je weet nu hoe het moet en vooral dat je het kunt.

B – 15 tips voor succesvol droomwerk

 1. Behandel je dromen als van essentieel belang voor een gelukkig en succesvol leven.
 2. Geloof dat dromen een diepere betekenis hebben. Altijd.
 3. Je kunt de dromen krijgen die jij wilt wanneer jij je daarop focust.
 4. Dag en droom beïnvloeden elkaar voortdurend. Wat in je dromen gebeurt, heeft invloed op je waakleven en omgekeerd.
 5. Neem de tijd om je dromen de aandacht te geven die ze verdienen.
 6. Koester de afwijkingen in je dromen. Ze hebben de meeste betekenis en zijn de poort naar helder dromen.
 7. Maak van het krijgen en werken met je dromen een vast ritueel.
 8. Koester je droomfiguren en droomsymbolen alsof ze deel uitmaken van je dagelijks leven.
 9. Maak van een bijzonder droomsymbool of opvallende droom een persoonlijk kunstwerk in de vorm en op de manier die jij wilt.
 10. Neem opvallende droomsymbolen mee in je dagelijks leven en vraag je af: “Op welk deel of situatie in mijn leven heeft dit betrekking?”
 11. Het met succes oplossen van problemen in de droom vertaalt zich naar je dagelijks leven.
 12. Jouw dromen gaan alleen over jou en hoe jij tegen mensen en de gebeurtenissen in je leven aankijkt.
 13. Alleen jij weet wat je droom werkelijk betekent. Daar heb je geen goeroe, therapeut of coach voor nodig. Vertrouwen en geloven in jezelf is genoeg.
 14. Wees geduldig. Misschien heb jij je dromen jarenlang verwaarloosd of genegeerd. Je moet als het ware je brein weer trainen om ze te onthouden.
 15. Praat met anderen over je dromen.

C- Dromen onthouden en je droomdagboek

Iedere vorm van werken met je dromen begint met het herinneren van je dromen. Het krijgen is geen probleem want iedereen droomt. Dromen hebben namelijk een biologische functie.

Met dromen verwerk jij namelijk de vele prikkels waar jij overdag aan blootgesteld wordt. Het is net zo natuurlijk als ademen en het kloppen van je hart.

Wanneer je denkt dat je niet droomt, dan betekent dat alleen maar dat jij je dromen nog niet onthoudt.

Jung en dromen

Voor sommige mensen is het geen probleem om hun dromen te onthouden. Ze zijn in staat elke droom die ze hebben te onthouden.

Vaak tot in het kleinste detail. Voor de minder gelukkigen onder ons kost dat in het begin wat meer moeite. Ontwikkel een krachtige motivatie in jezelf waarom jij je dromen wilt onthouden en maak er dan een krachtige intentie van.

D- Hoe maak je een krachtige intentie?

 • Ga op een stille plek zitten waar je niet gestoord wordt.
 • Stel je voor wat jij het liefste zou willen (in dit geval je droom onthouden).
 • Maak er een kort, helder en krachtige zin van. Een goed lopende zin met als belangrijke tip dat je erin vermeldt wat je wel wilt en niet wat je niet wilt. Dat werkt namelijk beter in je brein. Dat is gek op positieve intenties.
 • Schrijf deze intentie op en herhaal hem in de loop van de dag zo vaak mogelijk in je hoofd of hard op.
 • Voordat je gaat slapen, mediteer je minimaal 10 minuten op je intentie. Doe dit zittend in je bed.
 • Wanneer je gaat liggen om te slapen, blijf jij de intentie zo lang mogelijk herhalen. Met een beetje geluk blijf je dit doen terwijl je in de hypnagoge staat belandt.
  Deze fase, vlak voordat je in slaap valt, kun je zien als een diepe hypnotische trance. Je intentie hier herhalen vergroot je kans op de gewenste droom.

E- Of visualiseer je droom…

Je kunt ook visualiseren hoe je gewenste droom eruitziet, wat erin gebeurt en hoe blij en gelukkig dat jou maakt. Stel je voor hoe jij jezelf in bed ziet liggen. Je slaapt en ziet de droom die je wilt dromen.

Focus je op de kleinste details. Maak hem levendig, kleurrijk en opwindend want de dromen, die ons raken, zijn de dromen die wij ons het beste herinneren.

Onderga de droom alsof hij al werkelijkheid is en zie voor je hoe de resultaten ervan van je leven je ideale leven maken. Vertrouw erop dat jij deze droom gaat krijgen want…

F- Alles begint met zelfvertrouwen

Vertrouwen is de sleutelfactor in alles wat we willen bereiken. Dus ook hier.

Het geloof in je dromen en hun werking is vertrouwen, geloven in jezelf. Jij bent namelijk je dromen.

Ze laten je ervaren dat je alles wat je nodig hebt in jou zit. Dat je een rijke bron bent vol verborgen wijsheid, zelfkennis, helende vermogens en onbegrensde creativiteit.

Doe je dit, dan wordt je dromen herinneren en onthouden een eitje. Je brein is namelijk gek op dingen onthouden die belangrijk voor je zijn.

Dan komen we bij het volgende belangrijke punt: Hoe ga jij ze vastleggen? Uiteindelijk doen we dat in je droomdagboek maar ’s nachts maken we eerst nog even een kladversie.

G- Hoe leggen we onze dromen vast?

Je bent wakker geworden. Misschien door je wekker ’s morgens of na een remslaap. En ja hoor, het is je gelukt: Je weet nog precies waarover je gedroomd hebt.

Voor dat je gelijk naar je blocnote of je mobiel grijpt, blijf nog even liggen. Door niet te bewegen, onthoud jij je droom beter.

Speel je droom een paar keer af achter je gesloten ogen en ga, als dat lukt, het gesprek aan met de droompersoonlijkheden of andere droomsymbolen.

Pas op dat je niet in slaap valt.

Nadat je klaar bent met het herhalen van je droom, pak jij je pen en schrijft de droom op

H – 5 Handige Tips

  1. Schrijf hem gelijk in de tegenwoordige tijd op. Dan lijkt het alsof je hem nu beleeft.
  2. Gebruik de IK vorm. Zo versterk jij de band met je droom en bevestig je, dat je weet, dat de droom over jou gaat. (En niet over de mensen waar je over droomt).
  3. Let op opvallende droomtekens en droomsignalen. Droomsymbolen die eruit springen. Die opvallen omdat ze sterk afwijken van je dagelijks leven. Dat ze dat doen heeft een reden. Het is alsof je droom wil zeggen: ‘Hé, let eens even op, dit is heel belangrijk.”
  4. Heb je de droom vastgelegd en ga je verder slapen, vraag dan om een vervolg om de zojuist vastgelegde droom.
   Misschien komen er dan al een paar antwoorden tevoorschijn in je droom.
  5. Sta je hierna op? Plaats dan de droomsymbolen eens in je huidige leven. Let daarbij vooral op wat je graag wilt. Iets waar een diep verlangen of een grote angst achter schuilt.

  Dromen onthouden en opschrijven zijn de opmaat naar helder dromen. Zo vertel en train jij je brein dat dromen en haar inhoud belangrijk zijn. En dat ze betekenis hebben.

  Dat maakt de stap naar weten dat je droomt een stuk eenvoudiger…

2- Helder dromen: Wat is dat?

In heldere dromen schuilen vele kansen. Op het moment dat jij in staat bent om helder te zijn en te blijven in je droom, kun jij experimenteren in je droom met wat je maar wilt.

Door het testen van helder dromen in slaaplaboratoriums kwam men erachter dat er echt zoiets bestaat als weten dat je droomt terwijl je droomt.

Toch zijn er ook mensen die blijven beweren dat helder dromen maar een hersenspinsel, niet meer dan hallucinatie, is. Ach, er zijn ook nog steeds mensen die geloven dat de aarde plat is.

“Het is helemaal geen irrationeel idee dat, in de verre toekomst, we naar ons dagelijks denken en leven kijken, alsof het een droom is – Edgar Allan Poe

En trouwens, het is niet verplicht om te geloven in heldere dromen.

Het mag want het is een geweldige kans om je leven te verrijken met nieuwe bijzondere ervaringen,  beperkingen te overwinnen of om een nieuwe positievere kijk te krijgen op wie je bent.

En: Iedereen kan het. Helder dromen heeft niets te maken met veel talent, een gave of een vaag spiritueel trucje.

A- Wat doet helder dromen?

Helder dromen, de kers op taart van je bewustwording, heeft een directe en blijvende positieve invloed op je dagelijks leven.

Je bent, mede bepaalt door je mate van helderheid, in staat om je droom te controleren en te sturen in de richting van de antwoorden die jij zoekt.

Er zijn dus meerdere redenen om helder te dromen.

B- De zes belangrijkste redenen:

1- De wil om verder te komen, te groeien in het leven.

2- Het oplossen van angsten en problemen.

3- Voor nieuwe spannende en uitdagende ervaringen.

4- Het ontdekken van je ware levensdoel.

5- Leren kennen wie je werkelijk bent.

6- Nieuwe vaardigheden trainen zonder de angst om te falen.

C- Wat levert helder dromen op?

Helder dromen is de goedkoopste coaching die er is. Je bent namelijk coach en cliënt tegelijk. Je werkt in een omgeving waar je geen last hebt van overdracht van de een of andere zichzelf overschattende therapeut of life-coach.

“Iedereen bezit een ongekend potentieel, wanneer dat potentieel niet vervuld wordt, dan kunnen we spreken van een verloren leven” – Carl Gustav Jung

Jij hebt alles in je om  je ware ik helder te krijgen en het leven te gaan leiden wat je echt wilt.

In jou bevindt zich namelijk een schat aan verborgen wijsheid en kennis die meer dan toereikend is om op jouw manier je creativiteit vorm te geven of je problemen op te lossen.

Want laten we eerlijk zijn: Iedere creatieve beperking of beperkend gedrag heb je ooit zelf geschapen. Dus wie weet er beter hoe je hier weer vanaf komt dan jij zelf? Niemand toch.

Het heeft mij onder meer bevrijdt van het weglopen bij weerstand, een positiever zelfbeeld en mijn “het glas is half leeg” mentaliteit.

In heldere dromen zijn er geen vrienden, familie of collega’s die jou erop aanspreken wanneer je iets nieuws wilt proberen.

Je doet wat je hart je ingeeft en het mooie is, omdat het maar een droom is, dat je altijd slaagt in je opzet. Hoe hoog jij de lat ook legt.

D- In heldere dromen is alles mogelijk….

Dromen zijn vloeibaar, net als je gedachten. Daarom is het goed om met de juiste intentie je heldere droom in te stappen.

Richt jij je in je droom op meer creativiteit, dan zullen je dromen daar over gaan. Richt jij je op het oplossen van je angsten, dan laten je dromen je daar de oorzaken en de oplossingen voor zien.

Je ontdekt dat veel van je angsten en weerstanden alleen maar in je hoofd bestaan. Dat ze net zo illusionair zijn als je dromen en jij ze, als hun schepper, dus onmiddellijk kunt transformeren. In iets wat wel voor je werkt.

Maar je kunt ook gewoon genieten van die fascinerende en vrije wereld die er met helder dromen voor je opengaat.

Of laat je spiritueel en creatief inspireren door de wereld te scheppen in je droomwereld die voor jou ideaal is.

Ervaar  hoe dit voor jou is. Hoe zou het voor jou zijn als je wereld er echt zo uit zou zien wanneer je wakker wordt?

Nietzsche over helder dromen

E- Helder dromen: De weg naar meesterschap

Helder dromen zorgt ervoor dat jij je steeds meer bewust wordt dat jij met je denken je eigen wereld en realiteit creëert, zowel ’s nachts als overdag.

Met dit denken schep jij je eigen wereldmodel, vol met gedachtes, gevoelens, emoties en ervaringen. Dit wereldmodel bepaalt hoe jij de wereld ervaart.

Het stuurt er op aan alles wat niet past in jouw huidige leven tot onzinnig te verklaren. Iets waar we ver bij uit de buurt moeten blijven.

Gelukkig komen steeds meer mensen achter de beperkingen die leven naar alleen je wereldmodel oplevert.  En gaan zij op zoek naar manieren om een blik en idee over hen en de wereld te verruimen.

“Dromen zijn de antwoorden van vandaag op de vragen van morgen” – Edgar Cayce

 

F- Je dromen zijn daarbij een uitstekende gids.

Zij laten je regelmatig zien waar het aan schort in je wereldmodel en dus hoe jij de wereld ziet.

Natuurlijk zal je huidige wereldmodel zich hier tegen verzetten. Ook in je dromen.

Gelukkig weet een helder dromer dat, wanneer zij weerstand of angst ervaart in haar dromen, het echte werk pas gaat beginnen. Dan is er maar één weg: Er dwars door heen omdat achter de donkere wolken de zon ook hier schijnt.

Daarom gaat de heldere, lucide dromer gericht op zoek naar de schaduwkanten, de pijn in haar of zijn dromen en leven.

Daar is namelijk de meeste winst te behalen. De grootste kans op het vrijmaken van je ware zelf en zo te werken aan het leven wat jij wilt.

Helder dromen draagt zo bij aan je probleem oplossend vermogen en is het middel op weg naar persoonlijk meesterschap, over jezelf en over je leven.

Je begeeft je op het pad van de pure zelfverwerkelijking.

Dat gaat niet over materiële rijkdom maar alles met het onderzoeken van wie je werkelijk bent en hoe je je leven gelukkiger, vrijer en gezonder maakt. Maar hoe leer je dit helder dromen?

3- Hoe leer je helder dromen?

In de gratis training op deze site kun je precies lezen wat je moet doen om lucide, helder te worden. Hier volgt een beknopte versie van dat effectieve stappenplan

Stap 1 – Motivatie

Waarom wil jij helder dromen? Wat wil jij er mee bereiken? Hoe meer emoties en verlangen jij koppelt aan je streven om bewust te weten dat je droomt, hoe eerder jij erin slaagt om helder te dromen.

Maak van je verlangen en noodzaak een krachtige intentie. Hierin meld jij waarom je helder wilt dromen en je dromen onthouden. Schrijf ook deze intentie in de ik-vorm en de tegenwoordige tijd.

Stap 2 – Dromen onthouden en droomdagboek

Dromen onthouden en je droomdagboek. ( zie boven of in het uitgebreide stappenplan).

Stap 3 – Intentie

Voor het slapen gaan, herhaal jij je intentie. Misschien kan je die koppelen aan een droomthema.

Zoiets als: “ Ik droom vanavond lucide omdat ik wil weten waarom ik altijd achtervolgd wordt in mijn dromen.”

Stap 4 – Realitycheck

Nu gaan we ervan uit dat jij je bewust bent dat je droomt. Stel jezelf de vraag: “Droom ik of ben ik wakker?”. Doe een van de reality checks zoals beschreven in de uitgebreide training.

Stap 5 – Luciditeit 

Vergroot je luciditeit, helderheid door te gaan vliegen of door op weg te gaan naar de grenzen van je droom op. Ga er over heen. Je zal ontdekken dat je hierdoor nog helderder wordt.

Vliegen heeft hetzelfde effect. Vooral omdat dit iets is wat je overdag, zonder hulpmiddelen, niet kan. Dat versterkt je gevoel en de gedachte dat je aan het dromen bent.

Stap 6 – Doelen in je droom

Nu ben jij helder genoeg om aan je eigen doelen te werken. Ga door een deur of een poort en kom terecht in een magische kamer waar jij mensen ontmoet die je kunnen helpen of reis naar plekken om je doelen te realiseren.

Stap 7 – Cadeau krijgen

Heb jij je doel bereikt? Bedank dan je helpers en vraag ze om een cadeau wat je mee kunt nemen naar je dagelijks leven. Dat jou helpt om je doel in de levende en wakkere wereld te realiseren.

Stap 8 – Ontwaken

Ontwaak bewust na een heldere droom. Blijf rustig liggen en herhaal de droom een paar keer met je ogen dicht.

Laat mensen of gebeurtenissen uit je dagelijks leven voorbij komen die je met de droom associeert.

Stap 9 – Mantra

Zeg na ontwaken tegen jezelf: “Ik weet dat ik de boodschap en betekenis van deze droom op een liefdevolle en oprechte manier integreer met wat ik doe, wie ik ben en hoe ik het verschil maak.”

Nog beter is natuurlijk dat jij een eigen mantra bedenkt. Met het doel wat jij wilt bereiken.

Stap 10 – Lucide verhalen

Stap uit je bed en schrijf je lucide verhaal op. Maak daar jouw verhaal van. Dus de droom inclusief je bevindingen, gevoelens en gedachten. Vertel ook aan jezelf wat je gaat doen om dit in je waakleven werkelijkheid te maken.

Je kunt dit laatste ook laten en vertrouwen dat je bewustzijn nu precies weet wat er moet gebeuren.

Dit was in het het kort hoe jij leert helder dromen. Zoals gezegd er is een uitgebreide versie op deze site.

4- Tips om beter helder te dromen…

Blijf tijdens de heldere droom tegen jezelf zeggen dat je aan het dromen bent. En dat in dromen alles mogelijk is en dat jij de regie hebt.

In normale heldere dromen is dit niet altijd noodzakelijk maar kom jij in een lucide nachtmerrie of een vals ontwaken, dan is dit een krachtige manier om helder te blijven.

Dat is handig want zulke ervaringen worden dan prachtige groeikansen.

Achter deze chaos ligt namelijk een wereld van helderheid waar jij zo diep lucide en helder kunt worden dat jij je plannen en ideeën nog eenvoudiger verwezenlijkt.

Sta onbevreesd tegenover deze, soms afschrikwekkende, droombeelden en geniet van hun komst. Jij weet namelijk nu dat na het bitter het zoet komt.

A- Nog meer tips…

1-Focus je ook overdag op wat je in je heldere droom wilt bereiken. Koppel je verlangen om helder te dromen aan kennis en wijsheid die je nodig hebt om een expert te worden op een bepaald gebied.

2- Je moet met ieder gevaar in je heldere dromen de confrontatie aangaan. Je maakt grote sprongen in je droomleven en in je waakleven wanneer jij je aan deze regel houdt.

3- Streef naar genot en plezier in je dromen. Het idee dat je geniet van en in je heldere dromen maakt je brein wild. Daar wil het wel meer van. De beste genotservaring in je dromen( je raadt het al): SEX.

4- Zorg dat jij als overwinnaar uit de droom stapt. Of dat je de heldere droom in ieder geval met een positief en hoopvol gevoel verlaat. Eis een cadeau van degene die je verslagen hebt.

5- Neem elke morgen de dromen van de afgelopen nacht door. Alleen of in  je droomgroep.

6- Analyseer je dromen op wat je beter had kunnen doen en wat je goed gedaan hebt.

7- Koester wat fout is gegaan. Het is de beste feedback op de weg naar succes.  Bedenk wat je de volgende keer zal doen om succesvoller te zijn.

8-  Bedank de droomsymbolen voor hun bijdrage en vraag ze of je ze nog een keer mag ontmoeten.

“Ik droom mijn schilderijen en ik schilder mijn dromen – Vincent van Gogh

Je kunt helder dromen ook naar het volgende level nemen. Hoe? Word een droomyogi en start met droomyoga en slaapyoga.

4- De experts in helder dromen zijn….

Echte experts in helder dromen zijn de Tibetaanse monniken.  Zij zijn in staat gedurende hun hele slaap bij bewustzijn te blijven.

Dat trainen ze bewust omdat zij er van uitgaan dat slaap en doodgaan het zelfde proces omvatten. Door bewust te blijven terwijl je slaapt, train jij je vermogen om bewust te blijven terwijl je sterft.

Dit willen ze omdat ze geloven dat wanneer jij sterft 6 fases, ook wel bardo’s, genaamd moet doorstaan. In deze bardo’s wordt jij geconfronteerd met je diepste angsten.

Doorsta jij alle 6 de fases, dan kom jij in het Nirvana terecht en reïncarneer jij als een hoger en meer verlicht wezen

vlinder-quote-zhuangzhi-helder-dromen

Of dit allemaal zo is dat weten we natuurlijk niet. Het is ook weer bedacht door mensen en dan moeten we altijd voorzichtig zijn over de geldigheid van dit soort aannames.

A-  Alles is één

Het is echter wel een feit dat dit trainen wat zij doen ze super helder maakt.

Het belangrijkste verschil met andere heldere dromers is waarschijnlijk dat deze droomyogi er van uitgaan dat de wereld overdag met zijn dingen en mensen van dezelfde materie is gemaakt als in je dromen.

Het bewust worden van de subjectieve aard van alles beschouwen zij van het hoogst mogelijk belang. En dat doen zij door helder te dromen en helder te leven.

De yogi’s wordt onderwezen dat materie en vorm in zijn ruimtelijke aspecten, groot of klein, en in haar aantal, veel of weining,  volledig ondergeschikt zijn aan hoe jij de dingen ervaart.

Wat voor de één het einde is, betekent voor de ander het begin. Zij omarmen het idee dat alle dingen die je overdag waarneemt net zo gebonden zijn aan jouw subjectieve waarneming als wanneer je slaapt.

Het is allemaal slechts een illusie die wij creëren in onze gedachten. Wij scheppen de wereld om ons heen door onze gedachtes en gevoelens over die wereld.

Ben jij in staat deze gedachtes en gevoelens te controleren en te sturen, dan ben jij in staat om bewust te blijven. Overdag en als je droomt en slaapt. Zij zien de nacht en de dag als een doorlopend proces, één werkelijkheid, waar je op dezelfde wijze mee omgaat.

Het dagelijks leven is voor hen net zo’n illusie als de droomwereld. Allebei werelden zonder een vaststaande waarheid.

B- Een techniek van de droomyogi’s

Een van de manieren waarop ze dat doen, gaat als volgt:

 • Zoek een rustige plek op waar je niet gestoord wordt.

 • Ga zitten in een gemakkelijke houding en zorg dat je voeten de grond raken.

 • Sluit je ogen NIET.

 • Concentreer je op wat je ziet. Word je bewust hoe levendig en gevarieerd alles is. De vormen, de kleuren, de beweging. Word je bewust dat jij het bent die deze wereld schept en waarneemt.

 • Focus je nu op een object dat je aandacht trekt. Richt je blik volledig op dat object. Iedere keer dat je aandacht verslapt, keer jij weer terug met je aandacht naar het object.
  Doe dit zo’n tien minuten en wordt je gewaar van de gevoelens en de sensaties in en om je lichaam. Besef dat jij de schepper bent van deze gevoelens en sensaties.

 • Doe hetzelfde maar focus je nu op een geluid. Vervolgens kun je dit ook nog herhalen met ruiken en proeven.

 • Nu focus jij je op wat je voelt. Ben je bang, bedroefd, blij of boos? Blijf bij dit gevoel. Laat de gedachten en emoties in je opkomen en laat ze weer los.

C- Wat doet deze techniek?

Door je meer bewust te worden van jezelf ontdek jij dat jij het bent waar de ervaring begint. Jij bent het middelpunt van je eigen universum.

Je leert op een hele andere manier waarnemen maar vooral dat elke emotie en gedachte je eigen creatie is.

En dat jij het bent die ze betekenis geeft. Of niet natuurlijk. En dat is wat de droomexperts uit Tibet loslaten. Ze laten dat wat hun beperkt los.

Terug naar waar het vandaan komt. Het grote Niets waar alle dingen, in hun zienswijze, vandaan komen.

Normaal gesproken focussen we ons op de wereld om ons heen en zoeken daar naar de oorzaken waarom we ons niet gelukkig, boos of blij voelen.

Met deze oefening richt jij je niet op het waarnemen maar op de waarnemer. En dat ben jij.

Deze staat van reflectie noemen we bewustzijn. Je bewust worden en zijn dat alles begint bij de waarnemer, jij, verrijkt je leven.

Het maakt het mogelijk om flexibeler en vrijer te handelen. Met ons huidige onbewuste gedrag bereiken we alleen maar meer van hetzelfde.

Door ons bewust te worden van wat wij doen in een bepaalde situatie kunnen wij groeien. en betere en liefdevollere keuzes maken. Voor onszelf en de wereld om ons heen.

4– Tenslotte

Hier mee komen we aan het einde van dit artikel. Een wat langere introductie over wat helder dromen is, hoe je het kan leren en wat je moet doen om er een expert in te worden.

Heb jij nog vragen over dit artikel of helder dromen in het algemeen? Stel ze dan hieronder…

PS: Klaar om helemaal los te gaan op lucide, helder dromen? Lees dan mijn boek De Lucide Droom Gids of volg de gratis training op deze site.

Over de schrijver
“Dromen. Of ze nu lucide zijn of “gewoon” ze blijven mij fascineren. Daarom schreef ik met De Lucide Droomgids een whitepaper waarin je ontdekt wat lucide dromen zijn en hoe je eenvoudig en snel een lucide droom krijgt. Ook vind je in deze gids meer dan vijftig pagina’s over hoe jij je dromen kunt vertalen naar wat ze zeggen over je dagelijks leven. Daar kan ik je ook in begeleiden. Dan gaan we samen op zoek naar de betekenis van je droom…”
Reactie plaatsen

Gratis gids over lucide dromen en meer...

Wil jij meer ontdekken over lucide dromen? In deze gids ontdek je wat lucide dromen precies inhoudt, hoe je het leert en als extra, hoe jij je normale dromen eenvoudig en effectief betekenis kunt geven...

50%
Download hier je gratis gids...