arrow_drop_up arrow_drop_down
28 februari 2020 

Geef je over aan de helende kracht van onbegrensde liefde...

Een belangrijk concept uit de traditie van het sjamanisme is het concept van wat we onbegrensde liefde noemen. De energie van liefde transformeert alles en omdat we weten, dat  alles met elkaar verbonden is, is er geen kracht die beter heelt en doet bloeien dan liefde.

Het wordt vaak vertaald als houden van zonder beperkingen maar het gaat ook over:

 • Vriendschap
 • Acceptatie
 • Compassie
 • Genade
 • Dankbaarheid
 • Behulpzaamheid
 • Samenwerking

Je kunt zeggen dat mensen onbegrensde liefde laten zien op het moment dat ze je warm begroeten, wanneer ze je een glimlach geven, wanneer ze je helpen als je in put zit, wanneer ze je bedanken voor een verleende gunst, wanneer ze zich bewijzen als een echte vriend, en wanneer ze vergeven wat ze is aangedaan.

Maar ook  over begrippen zoals zelfacceptatie, zelfvertrouwen, eigenwaarde, zelfinzicht en zelfkennis.

1- Het effect van onbegrensde liefde

Een paar jaar geleden nam ik deel aan een workshop Shamanic Healing. Aan het begin van deze dag, bij de kennismaking, moesten alle deelnemers vertellen hoe ze heetten, waar ze vandaan kwamen en paar goede dingen die ze recent waren overkomen.

Mensen, die de eerste keer meededen, vonden het vaak moeilijk om iets positiefs te delen omdat onze maatschappij zo gericht is op wat fout gaat.

Het ging er in 1e instantie om mensen positiever te laten denken voor hun eigen gewin. Het allerbelangrijkste was echter hoe ze konden ervaren hoe dit een positief effect had op alle andere deelnemers.

Het was verbazingwekkend en, ook heel bijzonder, om iedereen zijn gezicht te zien stralen wanneer iemand een eenvoudige gebeurtenis vertelde zoals het zien van een mooie vogel of een spelend kind. Of het plezier wanneer ze vertelden hoe ze genoten hadden van een etentje of een vakantie.

Wanneer een gebeurtenis wordt gedeeld ,dan vertalen luisteraars het in hun eigen hoofd en geven daar hun betekenis van een goed gevoel aan.Het spelende kind van de een ander wordt ineens een spelend kind ervaring voor vijfentwintig of meer mensen. Een losstaande gewone gebeurtenis vergroot het plezier en de energie van een hele groep.

2- De liefdevolle daad

Het maakt niet uit hoe klein je bent, zowel in aantal als in grootte. Het maakt niet uit hoeveel je weet, hoe goed je bent of hoeveel opleiding of werkervaring je hebt. Wat er echt toe doet is hoe jij de wereld om je heen beïnvloedt…

Jij bent een kleine liefdesbron en alles wat je doet, beïnvloedt de wereld om je heen. Wanneer je lacht, voelen anderen zich beter. Zelfs als ze het niet beantwoorden of als jij je er niet bewust van hen bent.  Ging jij ooit glimlachen als een reactie op twee mensen die elkaar hartelijk begroetten? En hoe vaak heb je stilletjes mee gelachen met een kind?

Wanneer jij andere mensen helpt, voelen vele anderen zich ook blij. Die anderen kunnen mensen zijn die van deze hulp hebben geprofiteerd, anderen die je zagen helpen, anderen die ervan gehoord hebben en anderen die op een positieve manier reageerden op de goede stemming waar degene die geholpen was in kwam.

Iedere keer, dat jij handelt met een liefdevolle intentie, dan zaai jij de zaadjes voor de persoonlijke groei van anderen op een manier die je nooit ziet en voor hen die je nooit zult kennen.

Zoals de geur van een  bloem zullen de effecten van je daden veel verder verspreid worden dan je persoonlijke perceptie en wereldmodel.

3- Meer dan een bloem

Veel mensen denken dat bloemen gewoon lekker ruiken. In de werkelijkheid verspreiden bloemen hun geur met een doel; namelijk het aantrekken van bepaalde dieren die helpen zodat bloemen elkaar kunnen bestuiven. Als beloning voor deze gunst verschaffen de bloemen nectar – het enige doel wat deze vloeistof heeft.

Maar dat is nog niet alles, ze stemmen de vrijgave van hun geur bewust af op de dagelijkse activiteiten van het dier dat ze aan willen trekken. De volgende keer dat je aan een bloem ruikt, word je dan eens bewust van het tijdstip en hoe ze ruiken. Sommige planten geven het meeste van hun geur af ’s morgens, andere in de middag of in de avond.

Wanneer je op een ander moment van de dag hun geur opsnuift, dan ruik je bijna niets. Het is alsof de bloem meer effect heeft wanneer hun intentie bewuster is.

Je bent ook een bloem. Hoe bewuster je gedachten, hoe krachtiger ze zijn dan degene die je toevallig laat vallen.  Dat verder uitwerkend, ik ben ervan overtuigd dat de gedachten die je bewust denkt met de specifieke intentie om te beïnvloeden nog krachtiger zijn.

Nog verdergaand, je meest krachtige gedachten zijn die bewust gericht zijn op het vermeerderen van ieder trend richting goedheid dat zich al ergens in de wereld of het universum begint.

In vergelijking met regeringen, de zakenwereld en georganiseerde religies is een individu slechts een kleine bloem. Echter eenlingen, die eenvoudige dingen doen waar ze in geloven, kunnen het gedrag van velen veranderen.

Wie is er de nagellak actie van de stervende 6-jarige Tijn Kolsteren vergeten die met hem een door hem bedachte nagellak-actie ruim 2,5 miljoen euro opgehaald voor kinderen in oorlogsgebieden?

Los van of je gelooft dat de mens verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde zie de impact die Greta Thunberg heeft op deze hele discussie. Voor of tegen is misschien niet eens zo belangrijk maar iedereen is zich wel bewuster geworden van de hele problematiek.

Of neem Rosa Parks die vooral bekend geworden door haar verzetsdaad in 1955 waarbij ze weigerde haar zitplaats in het voor zwarten gereserveerde deel achterin af te staan aan blanke passagiers.

En zo zijn er honderden andere voorbeelden te noemen die we nu als buitengewoon beschouwen die veel invloed hebben gehad op verschillende gebieden maar het punt is dat ze allemaal begonnen als een kleine bloem met maar heel weinig invloed.

Echter, alles wat ze vertelden, alles wat ze deden en alles wat ze dachten werd gevoeld en op gereageerd door anderen. Ja, ook wat ze dachten en voelden.

5- De kracht van helder denken

In andere woorden, we zijn telepathische wezens, constant telepathisch op directe en indirect wijzen. In helder denken beschouwen we  elke gedachte daarom als een gebed.

Wanneer je een spirituele achtergrond hebt, dan ben je misschien op de hoogte van de kracht van bidden.

We reageren op de gedachten van anderen en zij reageren op die van ons. In tegenstelling tot de veel voorkomende angst, kan niemand de gedachten controleren van anderen. Maar als de parfum van de kleine bloem, kunnen we die wel beïnvloeden. Als ons parfum goed is, dan zal de reactie goed zijn. Als de geur slecht is, dan zal de reactie slecht zijn.

Het is gewoon dat onze gedachten invloed hebben, en zelfs dingen versterkt, in de gebeurtenissen op de wereld om ons heen. En met wereld bedoel ik planten, dieren, de elementen en alles wat is.

Denk eens na wanneer jij je herinnert aan alle negatieve dingen waar je aan gedacht hebt; al de boze, angstige, wraakzuchtige, pijnlijke gedachten die je van tijd tot tijd hebt.

Hebben deze een effect op de wereld? Jazeker. Ze doen misschien niets meer dan een molecuul of een elektrische prikkel een duwtje geven maar ze hebben hun impact op de huidige gebeurtenissen.

Gelukkig is de natuurlijke staat van het Universum liefde. En liefde is de beweging richting groei – een diep geworteld verlangen richting meer heelheid, bewustzijn, persoonlijk meesterschap en geluk.

Het hele Universum, en elk los deeltje daarin, beweegt richting meer heel zijn en liefde. Dit betekent dat alles in tegenspraak met liefde tegen de natuurlijke flow ingaat. Als een rots die de heuvel opgeduwd moet worden. Het kan maar het kost veel meer energie.

Iedere invloed, die de stroom van de liefde tegenwerkt, vraagt heel veel energie om enig effect te hebben.

6- Liefde overwint alles

Wacht eens even denk je misschien nu maar hoe zit het dan met alle honger, ellende en ziekte in de wereld? Het lijkt erop dat dit zich allemaal zo makkelijke voltrekt. De enige reden dat het zo eenvoudig lijkt voor deze gebeurtenissen om zich te voltrekken is dat er reeds een ongelofelijke hoeveelheid energie zich al in die richting beweegt.

De energie komt van alle gedachten van angst en woede van allerlei soorten mensen op de aarde. Desondanks dit, liefde en haar effecten vinden op een veel grotere schaal plaats dan negatieve energieën.

In feite is het zo dat het slechte gebeurt tegen een achtergrond van zoveel liefde die we nog nauwelijks herkennen.  Maar individueel, wanneer je boos of bang bent, dan verbind jij je met de bestaande energie van boosheid en bang zijn en draag jij je steentje bij aan haar bestaan.

Voordat jij jezelf in schuld wentelt en klein maakt, kan het helpen om te weten dat je hier iets aan kunt doen. Omdat het momentum van liefde zoveel sterker is dan welke andere kracht dan ook.  Jouw liefdevolle gedachten neutraliseren de effecten van eerdere angstige en boze gedachten, op dezelfde manier dat zwaartekracht die een muur naar beneden haalt dat doet met de energie die nodig was om die muur op te bouwen.

7- Helder denken voor beginners

Wat is dat eigenlijk precies positief denken? Iedere gedachte die groei in bewustzijn, meesterschap of geluk aanmoedigt is een heldere gedacht. Waarom? Omdat het met de natuurlijke flow van het leven mee stroomt. Bijvoorbeeld:

 • Een positief mantra kan een liefdevolle gedachte zijn.
 • Een gebed tot de een of andere god ten bate van jezelf, een ander of de wereld.
 • Een compliment voor een vriend of een vreemde.
 • Waardering voor de schoonheid van een zonsopkomst of zonsondergang.
 • Dankbaarheid voor een cadeau.
 • Vergeving voor een pijn.
 • Het verlangen naar vrede.
 • Het hopen voor een betere toekomst.
 • Een creatieve visualisatie voor succes en rijkdom.
 • Een liefdevolle zelfreflectie.

Dit kunnen allemaal liefdevolle gedachten zijn. Iedere gedachte in zo’n richting is een liefdevolle. Dit is waar we echt behoefte aan hebben: Meer bewuste liefdevolle gedachten.

Een gedachte als “mijn gezondheid groeit” is veel sterker, dan ik word verlost van mijn ziekte omdat de natuurlijke stroom van lichaam richting gezondheid gaat en niet weg van ziekte. Waarschijnlijk denkt je lichaam zelfs dat je ziekte een goed ding is want waarom zou het deze ziekte anders geschapen hebben?

Wanneer het vrij genoeg is om dit te doen, dan absorbeert, transformeert en ruimt ze op alle dingen die in de weg staan van gezondheid.

Reflecteer op en zegen hen die:

 • kinderen helpen op de hele wereld om een beter en gezonder leven te krijgen.
 • wiens inventiviteit toenemende communicatie tussen mensen op gang brengt.
 • die meer manieren ontwikkelen om lichaam en geest te helen.
 • die aan het onderhandelen zijn voor vrede en begrip tussen vijanden.
 • die een oogje op bedrijven en regeringen om de natuur te beschermen.
 • die nieuwe manieren aan het ontwikkelen zijn om met de natuur samen te werken in plaats van haar uit te buiten.

8- Zomaar

Een van de meest bemoedigende en opwindendste dingen, die ik heb mogen ervaren, is dit radicale concept :

“Geef je over aan willekeurige daden van vriendelijkheid en zinloze schoonheid”. 

We zijn gewend om te denken in term van het vervullen van behoeftes dat het idee van het zomaar lieve dingen doen – vrij radicaal is.

Het rukt ons uit vastgeroeste programma’s en inspireert ons om gelezen boeken achter te laten in het openbaar vervoer, een onverwacht cadeau geven aan iemand, het gras maaien of het vuil wegzetten wanneer niemand je daarom gevraagd heeft.

Het is leuk om deze dingen te doen voor vreemden maar nog uitdagender om het in je eigen familie en vriendenkring te doen.

Oefening Onbegrensde Liefde

Als je meer telepathische liefde wilt beoefen, dan is dit een eenvoudige oefening die je buiten kunt doen of op een plek waar je naar buiten kunt kijken.  De enige voorwaarde is dat je het met je ogen opendoet en in verbinding staat met je omgeving; het maakt niet uit of je nu ligt, zit, staat of in de rondte loopt:

 1. Stel je voor dat je een bloem bent die haar geur verspreidt. Neem een favoriete bloem of je favoriete aroma. Als je dat aroma ter beschikking hebt, kan het je verbeeldingskracht versterken.
 2. Neem een moment om te beslissen aan wie of wat jij jouw parfum wilt sturen en met welk doel. Je kan het sturen naar een familielid of een vriend, een groep of organisatie een taak uitvoerend waar je in gelooft of zelfs naar een groep planten of dieren.  Voel hoe jouw parfum ze kracht en energie geeft om iets te doen waar ze gelukkig van worden of iemand of iets anders.
 3. Uiteindelijk verspreid jij jouw geur door de lucht en stel jij je voor dat het gaat waar jij wilt dat het gaat, doet wat jij wil dat het doet. Je kan dit bevestigen door een affirmatie van eigen hand zoals “mijn parfum verspreidt zich naar iedereen die het nodig heeft…”

9- Tenslotte

Onbegrensde liefde werkt het best als jij er een bewuste handeling van maakt. Vooral in het begin. Zodat jouw onbegrensde liefde van een eenmalige daad zich kan ontwikkelen tot een onbewust programma.

Onbegrensde liefde gaat niet over op een berg zitten in de lotushouding en alleen maar lieve gedachten denken voor alles wat is. Dat mag maar het is veel effectiever als op dit helder denken een compassie-vol handelen volgt…

PS: Wil je nog meer ontdekken over hoe jij weer kan gaan leven in je natuurlijke flow? Lees dan mijn boekje over Moderne Ho’oponopono of volg de gratis training Helder Denken

Over de schrijver
"Ik ben al mijn hele leven nieuwsgierig naar wat mensen beweegt en drijft. Met Helder Dromen heb ik een platform gecreëerd waarmee ik andere mensen wil helpen wanneer ze het gevoel hebben vast te zitten in hun leven. Je leven weer terug in haar natuurlijke flow krijgen, daar draait het wat mij betreft om. Hoe dat eruitziet? Geen flauw idee. Hoe dat voelt? Dat je het vrije, blije en rijke leven leeft wat jij wilt. Een quote van Lew Hen is daarbij leidend: “Als je leven moeilijk is, dan is het niet jouw leven…” Dat helpen doe ik door middel van het delen van handige tips en technieken in mijn blogs, interessante gratis boekjes en gratis trainingen. Verder heb ik al mijn kennis en kwaliteiten gebundeld in de Droom Je Vrij workshops. Ik weet dat ik niet alle wijsheid in pacht heb maar wel een wijsheid die voor anderen een bron kan zijn van persoonlijke groei, inspiratie en vooruitgang...
Reactie plaatsen

De Magie Van Moderne Ho'oponopono

Met moderne Ho'oponopono realiseer jij op een eenvoudige maar super effectieve manier de beste versie van jezelf..

De Lucide Droomgids

In De Lucide Droomgids leer jij wat lucide dromen is en  hoe je het kunt leren. Met als bonus hoe jij je gewone dromen betekenis kunt geven...

Wij gebruiken cookies....