Dromen over water: Wat deze dromen betekenen en hoe dit jou kan helpen...

Dromen over water: Wat deze dromen betekenen en hoe dit jou kan helpen...

Dromen over water kunnen worden beschouwd als het universele symbool van het collectief onbewuste. Jouw emoties, bewust en onbewust, worden zo weerspiegeld in je dromen.

Dit krachtige symbool, en veel opduikende droomsymbool, moedigt je aan om de onbekende diepte van je emotionele gemoedstoestand te verkennen.

In de Tao Te Ching, de bijbel van het Taoïsme, sprak Lao Tze over het belang van water. Hij zei:

"Water is vloeibaar, zacht en meegevend. Maar water zal de steen wegslijten die ondoordringbaar is en niet kan meegeven. In de regel zal alles wat vloeibaar, zacht en meegevend is, alles wat ondoordringbaar en hard is overwinnen..."

1- Waarom komt water in onze dromen?

Hoe water verschijnt in onze droom bepaalt in grote mate de betekenis. Een oceaan wordt anders geïnterpreteerd als je op een boot zit of je zwemt achterna gezeten door een haai over haar uitgestrekte oppervlakte.

Het goed observeren van alles wat je ziet en ervaart, de inhoud, de kleuren, de locatie, de mensen, helpt je om je waterdroom betekenis te geven.

in universele zin gaan dromen over water dus over emoties die jouw leven beheersen. Gevoelens veroorzaakt door interne prikkels en/of externe situaties.

Bij waterdromen zijn er 2 punten heel belangrijk:

  • Hoe beweegt, stroomt het water? is het woest of kabbelt het
  • Hoe meer je aan de oppervlakte komt van het water, hoe meer je in de richting van je persoonlijk onbewuste komt Hoe dieper je duikt, hoe meer je in het collectieve onbewuste komt.   

Je kunt op deze manier een droom over water een eerste persoonlijke invulling geven en vervolgens hieronder lezen of er een algemene betekenis bestaat voor jouw specifieke droom.

Het water dat je in de droom ziet of gebruikt, kan dus symbool staan voor reiniging, nieuw leven maar ook de dood. Verder kan water een geheim herbergen of slechts een manier zijn om ons in het leven voor te bewegen.

Voor de uitleg is het dus uiterst belangrijk om wat voor soort water het gaat. Ook is het belangrijk of water helder of troebel is. Wie in de droom iets met water wast wil zich in het waakbestaan ergens van ontdoen.

Onthoud daarbij dat deze 2 stappen, voor een heldere en persoonlijke droomduiding, gevolgd moeten worden door je droom op persoonlijk leven te duiden. Hoe ? Lees dit blog of dit leuke boekje...

Nu gaan we verder met vaak voorkomende droomuitleg van water in je dromen

2 - Droom over water in je huis...

 Deze dromen willen dat je een emotionele stoornis herkent die je bezighoudt. Het huis verbindt de dromer meestal met hun innerlijke essentie.

Het huis in de droom is het symbool voor ons eigen lichaam, waarbij de openingen de openingen van ons lichaam kunnen vertegenwoordigen.

Het is het huis van onze ware essentie, ons persoonlijke ik. De verdiepingen en kamers staan voor de diverse onderdelen van je lichaam en geest.

dromen in water lao tze

3 - De kleur van het water in je dromen

Bruin/troebel water 

Als je niet duidelijk kunt zien in het water, kan dit wijzen op emotionele problemen. Je gedachten kunnen bepalen hoe je over de situatie denkt.

Donkerblauw water

Als de kleur erg donker is, suggereert dit onbewuste emoties die zwaar en diep kunnen zijn. Hoe je je voelt als je in het water bent, laat zien hoe comfortabel je bent met je emotionele diepte.

Rood water

Rood of bloederig: dit symbool suggereert woede of passie. Dit is een zeer sterke kleur die de innerlijke gevoelens van de dromer naar boven haalt.

Zwart water

Je emoties zijn dik en je moet de zwaarte in je leven verwijderen.

4 - De staat van het water in je droom...

Kalm, helder water in je droom zien, betekent dat je in harmonie bent met je spiritualiteit. Het staat voor rust, gemoedsrust en verjonging.

Als je modderig of vuil water in je droom ziet, geeft dit aan dat je je onderdompelt in negatieve emoties. Het kan zijn dat je wat tijd nodig hebt om je geest te reinigen en innerlijke rust te vinden.

Als alternatief suggereert de droom dat je denken / oordeel onduidelijk en vertroebeld is.

Als je ondergedompeld bent in modderig water, dan geeft dit aan dat je tot over je oren in een situatie zit en overweldigd wordt door je emoties.

Het horen van stromend water in je droom staat voor meditatie en reflectie. Je reflecteert op je gedachten en emoties.

Dromen dat je over water loopt, geeft aan dat je totale controle over je emoties hebt. Het suggereert ook dat je "op de hoogte moet blijven" van je emoties en ze niet uit de hand moet laten exploderen.

 Dromen dat iemand water naar je gooit, houdt in dat je meer van je emoties moet tonen. Je bent te veel losgeslagen van anderen.

Dromen dat er een muur van water op je af komt, houdt in dat je emoties opwellen en je mogelijk kunnen afsluiten voor anderen.

Dromen dat je water kunt buigen, vertegenwoordigt je vermogen om je emoties te beheersen. Je hebt je gevoelens goed onder controle.

Dromen van een gekristalliseerd water geeft aan dat je op zoek bent naar wat emotionele stabiliteit in je leven.

Dromen dat water kookt, suggereert dat je emotionele onrust uitdrukt. Gevoelens uit je onderbewustzijn komen naar boven en zijn klaar om erkend te worden. Je moet even stoom afblazen.

Als je verbrandt door het water, betekent dit dat je gaat lijden omdat er waarschijnlijk iemand kookt van woede over iets wat je gedaan hebt.

5 - Dromen over zwemmen, verdrinken en water / vuur...

Zwemmen in je droom

Hangt af van de context van de droom. Ontspannen zwemmen, zonder stress,  met gemak en plezier wijst op positieve emotionele flow waar je nu in zit.

Dromen over verdrinken

Verdrinken in je droom weerspiegelt aspecten in je leven - emoties of gevoelens die je hebben onderdrukt/ weggestopt

Droom met Water & Vuur 

Twee van de aardse elementen worden gecombineerd in één droom.  Vuur kan verlangen, passie, vernietiging, transformatie, zuivering, verlichting vertegenwoordigen; maar ook woede. Heeft het water het vuur gedoofd of nam het vuur het over? Dit kan te maken hebben met een interne dissidentie. Je gaat door een emotioneel conflict en het trekt je in twee richtingen.

de betekenis van water in je dromen en meer

6 - Dromen over een tsunami & rivieren & overstromingen & regen...

Nachtmerries over een tsunami

Een krachtige emotie die je nu niet meer in de hand hebt. Tsunami-dromen brengen je aandacht naar een verstoring in je onbewuste die zich in je bewustzijn meldt bewuste.

Deze uitbarsting veroorzaakt een stortvloed van emoties, met een ongekende impact.

De ongecontroleerde opgekropte gevoelens of onderdrukte emoties kunnen de onderdrukking niet meer aan en storten ze met een ongecontroleerde verongelijktheid in chaotische vorm in je bewustzijn.

Deze dromen kunnen mensen of situaties om je heen zijn of mogelijke interne gevoelens.

Dromen over een rivier

Het symbool van de rivier is metaforisch vertaald en verbindt de dromer met de geest, het lichaam en de ziel. Rivieren vormen de brug tussen emoties en bewustzijn.

De kalmte of snelle bewegingen van het water is wat wordt weerspiegeld in uw huidige gemoedstoestand.

Gedroomd over een overstroming

De overstromingen bootsen aspecten van je leven na die uit de hand lopen, gevaarlijk en overweldigend zijn in je leven

Overstromingen worden weergegeven als een metafoor, het concept van overstromingen kan worden geassocieerd met een grote hoeveelheid gevoelens/emoties die ongecontroleerd een groot gebied overweldigen.

Waar het overstroomt helpt jou met het bepalen waar de dreiging vandaan komt.  .

Regen in je dromen

Regen is vaak een weerspiegeling van opgekropte emoties die nu vrijkomen om het oude weg te spoelen en leven te geven aan vernieuwing, toewijding, liefde, wedergeboorte en mededogen.

Het kan ook van betekenis veranderen door depressie, verdriet en opgebouwde emoties te suggereren.

7 - Droom over meren & oceanen & zeeën...

Droom over een zee

Het symbool van het vrouwelijke, meestal geassocieerd met magische sprookjes, monsters, draken en mystieke kracht.

Dit kan ook de plaats zijn waar sprake is van dood en wedergeboorte; een overgangsfase in je leven.

Gekoppeld aan de onbewuste creatieve aspecten van je persoonlijkheid en de spiegel voor zelfreflectie.

Dromen over een oceaan / zee

Het verkennen van de diepten van de onbekende aspecten van je persoonlijkheid. De oceaan / zee is het begin van het leven op aarde en staat voor vormloosheid, het ondoorgrondelijke en chaos.

Het gebied waar je kunt verdwalen op je reis door het leven, zijn grenzeloze grenzen en zijn onpeilbare diepten. .

8 - Dromen over golven & watervallen & douchen...

Golven in je droom

Golven maken het moeilijk om je tijdens je reis te verplaatsen. Gevoelens, gedachten en emoties die momenteel onrustig zijn. Golven zijn een herinnering om dingen op een natuurlijke manier te laten stromen.

Dromen met Watervallen

Watervallen zijn zeer positieve droomsymbolen die de manier van de natuur weerspiegelen om je nu te laten aarden en te vertrouwen op de natuurlijke stroom van het leven. Een mogelijkheid om oude energieën te zuiveren en tijd voor een nieuw begin.

In het bijzonder, als de waterval helder is, staat deze voor revitalisering, regeneratie en vernieuwing.

Dromen dat je op de bodem van de waterval bent, suggereert dat je je emotioneel overweldigd voelt. Je ervaart moeilijkheden om met je gevoelens om te gaan.

Douchen in je droom

Dit zijn positieve droomsymbolen die je vernieuwing van je energie of aura laten zien. Het wegwassen van de oude, negatieve aspecten van jezelf of zelfs de mensen om je heen.

Als je een bad neemt, betekent dit dat je moet ontspannen en naar je gevoelens moet luisteren, zodat je helder een besluit kunt nemen.

droomuitleg droom over water

9 - Waterdrinken & wijwater & elektrocutie in je dromen...

Water drinken

Een behoefte om gevoed te worden door een van de belangrijkste zuivere elementen van het leven. Wat je voedt, moet puur en zuiver zijn

Wijwater 

Dromen van heilig water kan erop wijzen dat je misschien spirituele reiniging nodig hebt. Doe je ergens heilig water op, dan wil je misschien dat bepaalde item beschermen omdat het kwetsbaar is.

Geëlektrocuteerd

Elektriciteit is een krachtig voorteken dat gevaar met zich meebrengt als je je niet bewust bent van je omgeving. Als je geëlektrocuteerd wordt in het water, suggereer dan dat je schokkend nieuws krijgt dat je misschien niet verwacht.

10 - Dromen over duiken & scheepswrak & riolering...

Duiken 

Dit positieve droomsymbool suggereert je vermogen om diep in je emoties te gaan en te vinden wat voor jou misschien onbekend is en beperkt. Je houdt ervan om diepe aspecten van jezelf te verkennen.

Scheepswrak

Een scheepswrak hangt af van of je gestrand bent of niet. Als er iemand is om je te helpen, betekent dat dat mensen je steunen in moeilijke tijden. Zo niet, dan heb je ondersteuning en iemand nodig om mee te praten.

Riolering

Dromen van rioolwater verbindt de dromer met stagnerende energie, emoties en de schaduwkant. Dit zijn verworpen of verdrongen aspecten die moeten worden opgeruimd.

11 - Dromen over waterballon & waterbed & waterfles & waterfontein...

Een waterballon in je droom zien of gooien symboliseert een uitbarsting van emoties. Je ventileert je frustraties en woede op een indirecte en speelse manier. Je hebt moeite om je ware gevoelens te ervaren.

Dromen dat iemand een waterballon naar je gooit, vertegenwoordigt een aantal negatieve emoties of woede die op jou zijn gericht maar waarvan jij je niet bewust bent.

Het zien van een waterbed in onze droom suggereert dat je langzaamaan aspecten van je onderbewustzijn erkent.

Je herkent bepaalde onuitgesproken energie, in het bijzonder problemen die te maken hebben met seksualiteit, angst, gebrek aan zelfvertrouwen, agressie, enz...

Als je een waterfles in je droom ziet of gebruikt, geeft dit aan dat je ergens op hoopt. Het betekent ook spirituele vernieuwing en verjonging.

Zien of drinken uit een waterfontein in je dromen geeft aan dat je je emotioneel verfrist en verjongd voelt.

 Als de waterfontein leeg is, betekent dit dat je iets te lang vasthoudt aan iets en dat je persoonlijke ontwikkeling in de weg staat

Dromen uitleggen van water i n je droom

12 - Droom over waterglijbaan & waterhoos & waterkoeler & watertoren...

Dromen dat je op een waterglijbaan zit of een waterglijbaan ziet, suggereert dat je wordt meegesleept door je emoties. Je wordt opgeslokt door je onbewuste.

Als alternatief geeft de droom over een waterglijbaan aan dat je met de stroom van dingen meegaat zonder enig bezwaar of weerstand.

Als je een waterhoos in je droom ziet, geeft dit aan dat je de neiging hebt om subjectief te zijn en dat hierdoor je gevoelens je beslissingen in de weg staan.

Als je een waterkoeler in je droom ziet of gebruikt, suggereert dit dat je letterlijk je emoties opkropt. Je bent op zoek naar een veilige en gecontroleerde om je gevoelens te uiten.

Als je een watertoren in je droom ziet, suggereert dit dat je je emoties binnenhoudt. Je bent misschien niet in staat om je ware gevoelens te uiten, vooral gevoelens van liefde.

13 - Gedroomd over een watermolen & waterpistool & watertoren & waterslang...

Als je een watermolen in je droom ziet, suggereert dit dat je moet profiteren van de bronnen die voor je beschikbaar zijn.

Dromen over watermolens gaan ook over motivatie en vernieuwing. Je moet in een gestaag tempo doorgaan om je doelen te realiseren.

 Een waterpistool in je droom zien of ermee spelen, betekent passieve agressiviteit.

Je uit je woede op zo'n speelse manier dat anderen je ware gevoelens niet herkennen of erkennen en je hebt moeite om je echte gevoelens te uiten.

Waterpolo kijken of spelen in je droom staat voor je vermogen om jezelf onder te dompelen in je emoties terwijl je effectief je doelen nastreeft Je bent in staat om je doelen en gevoelens te scheiden.

Een waterslang in je droom zien staat voor vernieuwing, verjonging en reiniging. Je moet die emotionele wonden helen, zodat je als persoon kunt blijven groeien.

Als alternatief kan een waterslang in je dromen een metafoor gaan over seks en seksuele bevrediging.

14 - Tenslotte over natte toestanden in je droom...

Zoals al eerder gezegd, deze droomduidingen geven je een zetje in de goede richting wanneer je wilt weten wat een droom jou komt vertellen.

Om echt te ontdekken waar de droom over gaat en voor jou betekent, moet je aan de gang met wat ieder droomsymbool voor jou persoonlijk betekent en hoe zij in relatie staan met de andere droomsymbolen in de droom...

Dat kan met het interessante boekje De Verborgen Wijsheid van je DroomDNA of met de methode beschreven in dit uitgebreide artikel...

Over de schrijver
Reactie plaatsen