Wat is de betekenis van dromen over vallen ? Droomuitleg en droom verklaring van deze dromen.....

Wat is de betekenis van dromen over vallen ? Droomuitleg en droom verklaring van deze dromen.....

Dromen over vallen behoren tot de 10 meest voorkomende droomthema’s van alle gewone dromen die je in je leven krijgt. Onderzoekers zeggen dat de gemiddelde mens tot vijf keer in zijn leven in een droom zit waarin hij of zij valt.

Deze vaak levendige indrukwekkende dromen, soms nachtmerries, gaan over dat je in de droom valt, uitglijdt, springt of geduwd wordt. 

Slaapwetenschappers hebben de neiging om te geloven dat in dromen vallen het gevolg kan zijn van een natuurlijke aandoening die parasomnia wordt genoemd, terwijl droomwerkers, dromers die hun dromen betekenis geven, vallende dromen vaak associëren met het niet gegrond zijn van de dromer in het dagelijks leven

 1- Hoe krijg je zo’n vallende droom?

Een fenomeen genaamd de hypnagoge staat is natuurlijke ervaring die optreedt tijdens de overgangstoestand tussen wakker zijn en slapen.

Vergelijkbaar met de toestand die wordt ervaren door slaapverlamming, wordt vallen in dromen beschouwd als een "hypnagogische toestand" waarvan bekend is dat het de dromer het gevoel geeft dat hij daadwerkelijk valt. Dit komt omdat de dromer zich in het schemergebied bevindt tussen wakker en slaap.

Hypnagogische schokken geven onwillekeurige spierspasmen die optreden vlak voordat je gaat slapen. Onderzoekers zeggen dat deze consistente, maar sterke onverwachte samentrekkingen bij 70 procent van de slapers voorkomen.

Eén ander theorie suggereert dat vallende dromen verband houden met wat er in ons wakkere leven gebeurt. Telkens wanneer je droomt dat je valt, gaat dit over dat je de controle kwijt bent in een bepaald gebied. 

Door de droom betekenis te geven, ontdek je welk deel van ons dagelijks leven je wat extra aandacht mag maar meestal moet geven.

2 - In je droom vallen en wakker schrikken...

Een andere populaire theorie neemt een meer evolutionaire benadering van vallende dromen. Het suggereert dat de schokken een oeroude primatenreflex zijn voor de ontspanning van spieren vlak voor het slapengaan. Je brein interpreteert de ontspanning in wezen verkeerd.

Het bestempelt het als een waarschuwing die aansluit bij het vallen van de primaat uit een boom. 

Hierdoor reageren de hersenen snel door signalen naar de spieren te sturen om in actie te komen. Dat zou dan ook de reden zijn waarom je gelijk ontwaakt bij een vallende droom.

Droomwetenschappers hebben ook een 9 individuele oorzaken benoemd die kunnen leiden tot dromen waarin je valt.

3 - De 15 persoonlijke oorzaken waarom je droomt dat je in een afgrond valt…

 1. Bang om je baan te verliezen
 2. Verbinden met relaties
 3. Geen controle hebben over een situatie
 4. Gebrek aan zelfvertrouwen
 5. Beschaamd dat je je doel niet zou haalt
 6. Faalangst
 7. Stress
 8. Geen controle over je levensdoel
 9. Dieptepunt bereiken
 10. Onzekerheid
 11. Goede aarding nodig
 12. Spiritueel gegrond worden
 13. Te veel cafeïne
 14. Te veel stress
 15. Drugs, alcohol en medicijnen

Door op deze punten te letten kun je dus voorkomen dat je een droom krijgt waarin je in een afgrond of ergens anders in valt. 

Handig als je verder geen aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling wilt geven maar wanneer jij het idee hebt dat je vastzit op een bepaald gebied, bijvoorbeeld in je relatie, carrière of de liefde, dan kan een vallende droom zomaar de stap zijn om jouw leven nog meer in je persoonlijke ritme te krijgen.

Dan moet je wel je droom verklaren en om je daarbij te helpen, staan hieronder de algemene verklaringen van deze dromen. Onthoud dat dit niet meer is dan een startpunt want uiteindelijk is het de bedoeling dat jij je droom haar persoonlijke betekenis geeft.

Hoe kan ik mijn droom duiden waarin val?

4- Wat is de betekenis van je balans verliezen in je droom?

Dromen over het verliezen van het evenwicht zijn metaforisch van aard en herinneren je aan je eigen gebrek aan evenwicht in het leven. Momenteel ben je mogelijk instabiel omdat je een goede aarding mist.

Je hebt de behoefte om nieuwe gebieden te verkennen, nieuwe dingen te leren, nieuwe ervaringen te ondergaan waardoor jij je kwetsbaar en onzeker voelt. De locatie en de mensen om je heen kunnen je misschien een idee geven waar je op moet letten.

5 - Hoe kan je dromen verklaren waarin je geduwd wordt?

Een veel voorkomende droom is dat je wordt geduwd door een onbekende persoon of iemand die je misschien al kent.

Deze dromen zijn symbolisch en laten je zien dat iemand anders verantwoordelijk kan zijn voor dit gebrek aan controle. Of misschien duw jij jezelf wel!!!

Als je het gezicht van de persoon die duwde niet kunt zien, ben je misschien verbonden met de schaduwkant van je persoonlijkheid. Dit is je verwaarloosde kant of het onbekende deel dat je naar je eigen problemen duwt.

Als je jezelf onder druk zet om bijvoorbeeld anderen te plezieren, kan deze droom een boodschap zijn. 

Als het iemand was die je misschien kent, zou hij of zij de verantwoordelijke persoon kunnen zijn die de kwaliteiten en eigenschappen bezit die bij jou nog verborgen zitten in je persoonlijk onbewuste.

Via de droom doen zij een ultieme poging om tot je bewustzijn te mogen door dringen en een actieve rol in je wereldmodel en dagelijks leven te gaan spelen

6 - Wat betekent mijn droom waarin ik grip verlies?

Veel mensen proberen vast te houden aan hun huidige manier van leven. Zelfs als dat ze niet echt gelukkig maakt, ze het idee hebben dat ze niet vooruitkomen en in niet in hun eigen flow leven. Vreemd maar waar.

Gelukkig zijn daar je dromen want als het tijd is voor een noodzakelijke verandering dan komen deze dromen vaak voor. Dromen waarin jij de grip verliest, suggereren een behoefte aan aarding in je leven, contact met je innerlijke kracht en essentie.

Misschien is het tijd om verschillende gebieden in je leven verkennen waar je het gevoel hebt dat je stilstaat of jezelf tekortdoet.

7 - Waar gaan dromen over waarin je halsstarrig probeert vast te houden?

Vasthouden aan het leven in je droom suggereert dat je je best doet om een situatie op te lossen waar je misschien geen controle over hebt. Dit kan een relatie zijn, vrienden of zelfs je familie. Het kan ook verband houden met je emoties terwijl je probeert vast te houden voordat je crasht.

Proberen je leven te houden zoals het is, alle verbeteringen afwijzingen maakt dat je droomt over op aan een rand staan of dat je aan het balanceren bent op een klif. 

Zou het kunnen betekenen dat je op het randje leeft. Misschien wel zonder dat je er zelf erg in hebt. Volg je intuïtie want het is heel goed mogelijk dat je fysiek en spiritueel wat meer bewustwording nodig hebt.

8- Hoe kan ik mijn droom duiden waarin ik uitglijd?

Uitglijden en je dood tegemoet storten is een behoorlijk enge ervaring. Uitglijden tot je dood suggereert dat je uiteindelijk "uitglijdt" in een bepaalde situatie die emotioneel leed zal veroorzaken. 

Waar kun je weer grip op krijgen? Ben je op de grond gevallen? Waar was je locatie? Hoe voelde je je toen je uitgleed? Dit kan je helpen om te verklaren op welk gebied in je leven je uit je natuurlijke flow bent geraakt en inzicht geven in welke 1e stap je moet nemen om deze flow weer te herstellen.

Wat zeggen dromen waarin je in een afgrond valt?

9 - Wat vertellen dromen waarin je van een gebouw valt?

Gebouwen verschijnen vaak in onze dromen als een metafoor voor iets wat gematerialiseerd is. Dat kan een oud project zijn, een visie of een gerealiseerd doel maar het kan ook betrekking hebben op je geloofssysteem, relaties, ideeën, projecten of je huidige wereldmodel. Van zo’n gebouw vallen betekent dat je het tijd wordt voor wat nieuws en dat het verleden toe is aan nieuwe impuls.

10 - Wat zeggen dromen waarin je iemand ziet vallen?

Je zou de persoon die valt kunnen zien als een metafoor voor iets wat zijn waarde verloren heeft. Een kwaliteit of eigenschap die deze persoon bezit en die ook in jouw handelen een bepaalde rol speelt.

Uitzoeken wie er nog meer in de droom zitten, je emotionele toestand en de plek zijn allemaal aanwijzingen om de droom beter te duiden.

11 - Hoe kan ik een droom verklaren waarin je van een trap valt?

Trappen zijn symbolisch in de zin dat ze ons vooruitgang of persoonlijke groei in ons leven laten zien. In dit geval kan een val van de trap erop wijzen dat je op een bepaald gebied een tegenslag of vertraging kunt krijgen. Als je van een trap valt in je eigen huis, dan wordt het zeker tijd voor een stukje zelfreflectie.

12 - Wat vertellen dromen over in het water vallen?

Dromen over in het water vallen vestigen onze aandacht op onze emotionele gemoedstoestand. Er kan een verlies van controle zijn of ongewild in een deel van jezelf duiken waar jij je ongerust maakt.

13 - Waar gaan dromen over waar je op de grond terecht komt?

Dit zou kunnen wijzen op het bereiken van een eindpunt, de bodem. Iets waar je de zaken tot op de bodem moet uitzoeken. Heb je het gevoel dat je het dieptepunt in het leven zou kunnen bereiken? Kan dit te maken hebben met je baan of relatie?

Als jij je herinnert hoe je op de grond viel, kunt je ontdekken wat er in je leven moet worden opgelost. Als je op je rug bent gevallen, betekent dit dat je meer ondersteuning nodig hebt in je leven.

Als je op je handen viel, betekent dit dat je meer bij de hand genomen moet worden door de mensen die dicht bij je staan.

14 - Hoe kan je dromen uitleggen waarin je weer opstaat na een val?

Als je na de val in staat was om op je voeten te landen, weerspiegelt dit het overwinnen van een obstakel in je leven. Vallen en weer opstaan laat zien dat je bij een oplossing bent gekomen voor de moeilijke of pijnlijke waar je in zat.

Wat is de betekenis van een droom waarin je uit de lucht valt?

15 - Wat is de droomuitleg van een droom waarin je een vliegtuig ziet neerstorten?

Een droom waarin je een vliegtuig ziet vallen gaat over dat het tijd is om het leven te gaan leven zoals het geleefd moet worden. Deze droom wijst er ook op dat je te hard voor jezelf bent. Je moet jezelf een pauze gunnen en je leven vanuit een ander perspectief bekijken.

16 - Tenslotte over vallende dromen

Vallende dromen bieden een super kans op het ontdekken wat jouw aangrenzende mogelijkheden zijn, vooral als ze terugkeren. Ze brengen ons een boodschap om open te staan voor verandering die plaatsvindt.

Soms moet je een dieptepunt bereiken voordat je aan een nieuwe fase beginnen. Dromen van deze aard waarschuwen ons om meer bewust te worden van wat er werkelijk speelt in ons leven.

Hoe je daar bewust van wordt? Door je droom haar persoonlijke betekenis te geven. Hoe je dat dat doet, lees je in dit blog over dromen verklaren of in mijn boekje De Verborgen Wijsheid van je DroomDNA…

Over de schrijver
Reactie plaatsen