Dromen over slangen: de 7 belangrijkste thema's in de droom over een slang...

Dromen over slangen: de 7 belangrijkste thema's in de droom over een slang...

Dromen over slangen. Wist je dat het oudste droomsymbool dat ooit is vastgelegd de slang is? Je hebt misschien wel de opgerolde slang gezien die getekend is op de hiërogliefen in het oude Egypte of misschien heb je zelfs de Boeddha gezien die mediteert achter een cobra.

En in de Bijbel speelt de slang helemaal een prominente rol en wordt het reptiel beschouwd als een symbool van verleiding of kwaad.  Zie het verhaal van Adam en Eva.

Maar ons gaat het hier natuurlijk maar om het antwoord op één vraag:

1- Wat betekenen slangen in onze dromen?

Iedereen die zegt je een kort antwoord te kunnen geven de betekenis van een slangendroom, liegt tegen je. Dit iconische en mysterieuze droomsymbool bevat zowel elementen van genezing als verborgen gevaar.

Dat deze koudbloedige reptielen vaak een slechte reputatie hebben is omdat het menselijk brein zo is ingesteld dat het bang is voor slangen. Onze angst voor slangen zit in ons DNA en wordt ook wel een genetische fobie genoemd. Mede gevormd door onze lange evolutionaire geschiedenis waarin bijvoorbeeld pythons op mensen aasden.

Hoe weet je door deze twee uitersten of de slang in je dromen als helende of gevaarlijke droomsymbolen kunnen kunnen worden beschouwd?

Dat wordt bepaald door jouw interactie met de slang in je droom. Het goede nieuws is dat je droom je de juiste hoeveelheid aanwijzingen zal geven die metaforisch kunnen worden geïnterpreteerd.

Zo meteen ontdekken we de meest voorkomende slangendromen maar eerst duiken we in de meer algemene, zeg maar universele betekenissen.

Positieve betekenis slangendroom

Veel Oosterse culturen denken dat de slang een symbool is van een spiritueel ontwaken, van het tot leven komen van je innerlijke kracht. De energie van de slang ligt opgerold in ons lichaam (bij het heiligbeen onder onze ruggengraat,) wachtend tot het klaar is om in beweging te komen.

Deze beweging is de volledige samenvoeging van het mannelijke en het vrouwelijke. Wanneer dit volmaakt is, kunnen er helende energieën door je hele lichaam actief worden.

Dit wijst erop dat je meer aandacht moet besteden aan spirituele zaken aangezien er een transformatie nabij zou kunnen zijn. Stel je meer open voor je eigen spiritualiteit zodat de genezer, sjamaan of heler in jou kan ontwaken.

Negatieve betekenis slangendromen

Onderzoekers hebben dus ontdekt dat mensen een aangeboren neiging hebben ontwikkeld om angst voor slangen te voelen.

Deze evolutionaire overlevingsangst gaf ons een voordeel om te overleven en ons voort te planten in een tijd die werd geregeerd door loerende reptielen.

In je droom kan de slang daardoor verschijnen als een onbewuste angst die staat voor een  persoonlijke bedreiging. Een droom over een slang kan bijvoorbeeld symbool staan voor:

Voordat we duiken in wat de slang doet in je droom, bekijken we eerst hoe het soort slang bepalend  is voor de betekenis van je droom.

2- Soort slangen in dromen

Het type slang zal de dromer een aanwijzing geven bij de droomverklaring. Met meer dan 3000 soorten slangen in de wereld zou het onmogelijk zijn om de betekenis van elke individuele slang te ontleden want elke slang heeft zijn eigen individuele kenmerken die de betekenis zullen veranderen.

Daarom hier de meest voorkomende slangen in dromen en hun universele betekenis:

 1. Een ratelslang verschijnt in je droom als een kleine bedreiging, vaak om je wakker te schudden.
 2. Dromen van een cobra staat symbool voor persoonlijke transformatie, onbewuste angst of een vijand die je hebt uitgelokt. Denk aan de cobra achter Boeddha.
 3. De zwarte mamba in je droom is verbonden met je schaduwkant. Logisch als je weet hoe dodelijk deze slang is.
 4. De Boa constrictor in je dromen staat voor het uitputten van je energie en innerlijke kracht
 5. De python is razendsnel in staat om zich om je heen te wikkelen en je volledig in te pakken zodat je niet kunt ontsnappen.
 6.  De anaconda in je droom wijst op je emotionele en onbewuste angsten die nodig moeten worden onderzocht.

Dromen over slangen en wat Jung daarvan vond

3- Kleuren van slangen in je dromen

Naast het soort slang is ook de kleur van de slang een heel belangrijk aspect in de betekenis van de droom. De kleuren kunnen worden geassocieerd met een chakra die verband houden met het blokkeren of openen van deze energiekanalen.

 1. Rood - woede, lust, emoties, passie, woede, bloed en lust.
 2. Groen – afgunst, hebzucht, financiën, harmonie, vernieuwing en groei.
 3. Geel – Intellect, voorzichtigheid en jaloezie.
 4. Zwart - De schaduw of donkere kant van de dromer, onbekend; bewustzijn van je schaduwkant .
 5. Wit – Puur, onschuld, transformatie, licht en veiligheid.
 6. Bruin – Verbind je met de aarde, moeder natuur de vrouwelijke energie.
 7. Oranje - Helder, geestig, spontaan, genereus, optimistisch, gretig en gedurfd.
 8. Gouden - Verbindt met de ziel of het zelf, een symbool van wijsheid en kennis.
 9. Paars – Kracht, creativiteit, wijsheid, waardigheid, grootsheid, arrogantie en royalty.
 10. Roze – Wijst op vriendschap, genegenheid, harmonie, jeugd, vrouwelijke energie of innerlijke vrede.

Ook duiken er vaak veelkleurige slangen in dromen op. Kijk dan naar de uitleg van deze kleuren om een goede droomverklaring te maken.


4 - Droom met een slangenbeet

Een slang zien of door een slang in je droom worden gebeten betekent verborgen angsten en zorgen die je bedreigen. Je droom kan je waarschuwen voor iets in je wakkere leven waarvan je je niet bewust bent of dat nog niet is opgedoken. Belangrijk in de betekenis van de droom is ook waar je wordt gebeten.

Van achteren gebeten door een slang

Van achteren gebeten worden zoals in je rug gaat over aanval die je verrast en overrompelt. Of dat je mogelijk niet weet wie dingen achter je rug om beraamt.

Symbolisch van aard suggereert de droom dat iets is achtergelaten of vergeten wat nog aandacht vraagt. Je rug afwenden vormt dan een bedreiging voor de toekomst

Slangen die bijten in je hand

Vaak symboliseert een slang die in je hand bijt bedrieglijke vrienden.  Dit kan duiden op dat zij een masker dragen en zich voordoen als iemand die ze niet zijn. Gebeten in je rechterhand duidt op iemand die dicht bij je staat; de linkerhand suggereert mensen die meer op afstand staan.

Droom van een slang die in je nek of keel bijt

Een aanval in de buurt van de nek of keel vestigt de aandacht op je vermogen om je mening te uiten of het gebrek daaraan. Dit is een aanval op je communicatie of het vermogen om je emoties te uiten. Als de slang toevallig blauw is, kan je dat verbinden met vastzittende energieën van je keelchakra

Droom waarin een slang in je gezicht bijt...

Een slang die in je gezicht bijt kan een persoonlijke aanval zijn of verbonden zijn met een aantasting van je ego. Het masker, dat we in het openbaar dragen, wat ons helpt om te zijn wie we denken dat we moeten zijn, wordt bedreigd.

De plek op je hoofd of in je gezicht brengt je bewustzijn naar het deel van je ego dat wordt bedreigd. Als het masker zich dicht bij je mond of keel bevindt, kan dit een aanval zijn op wat je zegt om dit masker overeind te houden

Droom van slang die bijt in je voeten

Een slangenbeet in een voet staat metaforisch voor een jou beperkende actie of pad dat wordt belemmerd. De beet is een aanval op de vooruitgang naarmate je verder komt in je leven. Het kan zijn dat iets waarvan je houdt in gevaar wordt gebracht.

Droom over je familie die wordt gebeten 

Slangen die je familieleden bijten kunnen wijzen op onbewust gevaar dat er voor hen dreigt. Let op mogelijke bedreigingen die hen omringen, gedragsveranderingen of emotionele stoornissen.

Het type slang, de kleur en de locatie zullen je aanwijzingen geven om de droom te verklaren. Als het gif de huid binnendringt, bepaalt dit of de aanval hen emotioneel zal beïnvloeden.

Droom over overal slangen

5- Waar is de slang in je droom?

Slang in huis

Een slang in je huis verbindt de dromer met haar of zijn persoonlijk onbewuste. Een negatieve en positieve betekenis, vooral afhankelijk van de context van de droom en wat er plaatsvindt. Kijk voor meer betekenis naar de droomduiding van de kamer of plek in het huis. En de staat van het huis!!!

Slangen in je bed

Het bed wordt vaak verbonden met de seksuele kant van de dromer. Met een slang in je  bed wordt een plek die staat voor liefde en intimiteit verstoord. Het is tijd om je persoonlijke liefdesleven, seksuele problemen of onderdrukking van driften te onderzoeken.

Het symbool van de slang die onder je bed ligt, heeft betrekking op dingen die verborgen worden gehouden over je sexualiteit.

Slang in het water

Wanneer je een slang in het water ziet, vestigt dit de aandacht op de emotionele kant van de dromer. Deze dromen kunnen wijzen op een bedreiging of  gevaar met betrekking tot je onbewuste emotionele toestand.

Slangen in je auto

Slangen in je auto brengen je aandacht naar de rit of het pad voor je. Er kan iets op je pad komen dat een bedreiging vormt voor de vooruitgang in je leven.

Slangen in je haar

Als je gedroomd hebt over een slang in je haren, kan dit duiden op problemen met je gedachten; problemen die je boven het hoofd groeien. Een droom over

Medusa waarvan bekend is dat er slangen uit haar hoofd komen, wijst erop dat je contact kEen slang eten in je droomunt maken met de meeste krachtige, verslindende vrouwelijke energie.

Wat betekent mijn droom over...?

6- Veel voorkomende dromen over slangen

Slang eten in je droom

Dromen dat je een levende slang eet, geeft aan dat je op zoek bent naar intimiteit of seksuele bevrediging. Je leven mist sensualiteit en passie. Als je de slang overgeeft,  kan het betekenen dat je overcompenseert voor iets dat in je leven ontbreekt.

Achtervolgd door een slang in je droom

Achtervolgd worden door een slang in je droom kan wijzen op mensen die een bedreiging voor je vormen; of de negatieve aspecten van jezelf waarvan je je niet bewust bent.

In wezen moet je de slang onder ogen zien en hem doden. Zo word jij je bewust van de kanten aan jezelf die minder aangenaam zijn en zo kun je deze eigenschappen transformeren en integreren.

Bang voor de slang

Als je bang bent voor de slang, staat dit voor je angst voor seks, intimiteit of verbintenis. De slang kan ook verwijzen naar een persoon om je heen die ongevoelig, meedogenloos en niet te vertrouwen is.

Een slang doden in je dromen

Slangen doden wordt beschouwd als een positief voorteken. Een dode slang in je droom kan tevoorschijn komen wanneer er een einde komt aan een mogelijke bedreiging in je leven...

Een slang zonder hoofd

Dromen over een slang zonder hoofd of zonder ogen houdt in dat je weigert het gevaar in een situatie te zien. Als alternatief betekent het dat je overrompeld wordt. Een lichaam loze slang in je droom zien, verwijst naar bijtende of moordende opmerkingen.

Meerdere slangen in je droom

Overal slangen zien in je droom focust je om te kijken naar de gevaren of bedreigingen waar je in je dagelijks leven mee te maken hebt.

Om te onderzoeken of de slangen te maken hebben met negatieve gedachten of gedragingen, foute vrienden of plaatsen waarmee je omgaat. Het kan echter ook een symbool zijn van onbewuste energieën die nu worden aangeboord.

Droom van babyslangen

Als je een babyslang in je droom ziet, betekent dit dat je een bedreiging in je wakkere leven onderschat.

Dromen van slangeneieren

Vaak verschijnen slangeneieren in dromen wanneer er verandering op komst is. De cyclus van dood en wedergeboorte; transformatie en  nieuw begin.

Tweekoppige slang in je dromen

Als je in je droom een slang met een kop aan elk uiteinde ziet, suggereert dit dat je in twee verschillende richtingen wordt getrokken. Je voelt je overbelast en weet niet of je komt of gaat. Je daden werken elkaar tegen. Misschien vertegenwoordigt de droom een gecompliceerde driehoeksverhouding.

Als alternatief betekent de droom waarin je een tweekoppige slang in je droom ziet naar samenwerking en teamwerk in een relatie

7- Wat doet de slang in je droom?

Droom over een slang die eet

Dromen dat een slang een andere slang eet, vertegenwoordigt je gedrevenheid en vastberadenheid om koste wat kost te slagen.

 Dromen van een slang die je kind opeet, vertegenwoordigt iemand van wie je vreest dat hij of zij je kind op de een of andere manier schaadt. Misschien vertrouwt je het oordeel van je kind niet en ben je bang dat ze door anderen wordt gemanipuleerd. De droom kan ook je angsten om los te laten symboliseren.

Dromen van een slang die andere mensen opeet, betekent meedogenloosheid. Misschien heb je in je wakkere leven met iemand te maken die geen genade of empathie kent.

Slang die huid verliest in je droom

Als je merkt dat een slang zijn huid verliest, is dit een mogelijk voorteken dat wijst op dood en wedergeboorte. Het proces dat vervelling wordt genoemd, kan worden vertaald naar nieuwe groei, verandering en transformatie die zich in je persoonlijk onbewuste voordoet.

Het afwerpen van de negatieve aspecten zodat het nieuwe zich kan ontwikkelen.

Wat betekenen dromen over slangen die bijten?

Slang die wurgt in je droom

Wanneer jij wordt gewurgd door een slang, dan staat de slang voor iemand die jou op een onbewust niveau verstikt. Word je bewust hiervan.

Wurgt de slang een bekende van je, dan kan het zijn dat bepaalde eigenschappen van diegene in jouw leven geen ruimte krijgen om tot bloei te komen. Wie of wat staat hiervoor de slang?

Als de slang zichzelf wurgt, vertegenwoordigt dit een afnemende dreiging. Iets waarvan je dacht dat het een probleem zou worden, heeft zichzelf opgelost.

Een slang die mens wordt in je droom

Een slang die in een mens verandert, kan je wijzen op een ophanden zijnde transformatie of een mogelijke onderliggende dreiging. Afhankelijk van de context en wat de persoon voor je betekent.

Slang kruist je pad

Wanneer een slang je pad kruist of je bent je bewust van zijn aanwezigheid, suggereert dit de gevaren die om je heen op de loer liggen. Dit kan staan voor gevaarlijke mensen die misschien niet per se een bedreiging voor je zijn maar wel op de loer liggen en eventueel een gevaar kunnen worden.

Slangenbezweerder

Zien of dromen dat je een slangenbezweerder bent, verwijst naar controle over je seksuele verlangens.

8- Tenslotte over de slang in je droom

Nu heb je een indicatie gekregen van wat de universele uitleg van dromen over slangen is. Wil jij de volgende stap zetten en je persoonlijke betekenis geven aan jouw slangendroom? Gebruik dan een van de technieken uit deze blogs of lees mijn boekje over de verborgen wijsheid van je DroomDNA


Over de schrijver
Reactie plaatsen