arrow_drop_up arrow_drop_down

Lucide droom krijgen? Handige checks, tips en technieken...

De lucide droom, ook wel heldere droom genaamd blijft een fascinerende ontdekkingstocht. In de eerdere blog’s  heb je de eerste stappen gelezen hoe jij leert lucide dromen. Of misschien ben je al aan de gratis training begonnen.

Nu gaan we verder met tips en technieken hoe jij kan checken of je wel echt lucide bent. En ook nog een super handige techniek waarmee jij je kans op een lucide droom aanzienlijk vergroot. Laten we daarmee beginnen….

1- Wat houdt deze lucide droom techniek in?

Deze techniek vergroot je kans op een lucide droom. Bij deze techniek gaat de dromer rechtstreeks vanuit de wakkere staat via de hypnagoge fase een lucide droom in. Tussen het in slaap vallen en het dromen zit de hypnagoge fase. Blijf jij in deze fase bewust, terwijl je lichaam wel in slaap valt, dan heb jij een hele grote kans op een lucide droom

Deze techniek werkt het beste na minimaal vierenhalf uur te hebben geslapen.

De Lucide Droom Techniek

Nadat je wakker bent geworden, blijf jij minstens 15 en maximaal 30 minuten wakker. Ga je bed uit, lees iets over lucide dromen of voer een simpele huishoudelijke taak uit waar je volledig je focus op richt.

Na deze korte pauze ga je terug naar bed. Dan blijf je bewust door een van de drie onderstaande activiteiten (met de ogen gesloten):

 1. terug tellen vanaf honderd naar nul, 50% langzamer dan normaal.
 2. je voorstellen dat je een trap af loopt, gelijktijdig hier mee aftellen.
 3. je aandacht focussen op een favoriet droomsymbool of recente droombeeld ( het liefst van die nacht).

Focus je aandacht daarbij op de het gebied tussen je wenkbrauwen. Ook wel je derde oog genoemd.Tijdens de overgang naar het slapen zie je wazige beelden en hoor je soms vreemde geluiden.

Na een tijdje wordt alles helderder waardoor er een beeld ontstaat, een droom en dan stap jij deze droom binnen.

Ik maak de meeste kans na zo’n zeven uur slaap als ik midden in een REM slaap zit. Dan word ik wakker en denk aan mijn droomsymbool en intentie ( die ook nog op een briefje naast mijn bed liggen). Dan sluit ik  mijn ogen en voel hoe ik in een lucide droom terecht kom. Ik twijfel altijd of ik wel droom. Dan kijk ik naar mijn droomsymbool en geef het een andere kleur. En dan weet ik: Ik ben helder, lucide aan het  dromen en WTF …..daar heb je Gordon Ramsey – Jurgen Stips – ervaren lucide dromer

2- Hoe check ik of de lucide droom echt is?

Zoals ik net al schreef, kan je checken of je in de lucide droom zit. Een belangrijk hulpmiddel bij lucide, helder dromen, het beseffen dat je droomt. Daarom helpt het om bij het zien van een bekend droomsymbool of droomsignaal een realiteitstest uit te voeren.

Droomsignalen bewijzen dat je aan het dromen bent. Meestal gaat het om situaties die in werkelijkheid onmogelijk zijn.

Deze droomsignalen worden vaak in vier categorieën ingedeeld:

 1. Actie – De dromer, een droompersonage of een droomobject doet iets dat onmogelijk is, bijvoorbeeld vliegen.
 2. Vorm – Iets of iemand ziet er vreemd uit of verandert plotseling van vorm.( Mijn ketting)
 3. Context – De plaats of de situatie is vreemd.(  Gordon Ramsey )
 4. Bewustzijn – Een vreemde gedachte of emotie, een vreemd gevoel of een ongewone manier van waarnemen.

Lucide Dromen Tip:

Geef jezelf voordat je gaat slapen al de opdracht dat je een droomsignaal of droomsymbool gaat herkennen. Verbind je droomsignaal met waarover je graag lucide wilt dromen.

Je intentie wordt dan zoiets als:

“Ik wil lucide dromen over mijn relatie met vrouwen ( droomthema) en als ik zo meteen droom over mijn relatie met vrouwen ,dan wil ik mij herinneren dat ik droom omdat ik Danielle( droomsignaal) zie.”

Heb je niet gelijk succes, herhaal deze intentie dan de volgende avond. Bepaal zelf hoelang je met deze intentie door gaat. Schaaf je intentie net zo lang bij totdat je denkt: Yes…

Maar nu even terug naar de check of je wel echt lucide bent.

3- Hoe doe je een check in de lucide droom ?

Hier een aantal voorbeelden van veelgebruikte lucide droom checks:

 • Check de tijd op je horloge. Bedek het horloge en kijk daarna nogmaals hoe laat het is. Vaak laten de wijzers een andere tijd zien. Een tijd die niet logisch volgt op de eerste tijd. Je weet dat je droomt omdat de droom de tijd zelf invult.
 • Laat je een droomsymbool ( naast een
  horloge kan dit bijvoorbeeld een ketting, je mobiele telefoon of  een tatoeage zijn) van vorm en/of kleur veranderen. Neem een symbool wat je vaak gebruikt of altijd bij je draagt omdat je goed weet hoe het er in “het echt” uit ziet.
 • Ook teksten zijn een goede test:  Vaak bewegen de letters en als je ze probeert te lezen, lukt dat meestal niet of moeizaam. Lees een tekst één keer en dan nog een keer. Je zal ontdekken dat het of onleesbaar is of een hele andere tekst.
 • Schakel het licht aan en uit. In een droom zal het meestal nauwelijks lichter of donkerder worden.
 • Begin te zweven of te vliegen. Gewoon door je voeten op te tillen en…
 • Knijp je neus of houd je mond dicht of duik onder water zolang als je wilt. Blijf gewoon ademen. In de lucide droom lukt dit gewoon.
 • Loop door een muur of steek er een hand doorheen.
 • Kijk in een spiegel. Spiegels in dromen geven niet precies jouw spiegelbeeld weer. Wat laat de lucide droom in jouw geval zien?
 • Kijk naar je handen. In dromen heb je vaak meer vingers, zijn je handen vervormd of kan je er doorheen kijken. Een vinger door je hand steken volstaat ook.
 • Vraag jezelf af wat je tien minuten geleden deed. Als je je dat kan bedenken en het logisch is, weet je dat je niet droomt. In je dromen verspringt de tijd vaak en is onlogisch.

Het is zinvol om deze check’s te trainen. Dat kan je doen door deze check ’s als je wakker bent bewust uit voeren. De theorie hierachter is dat, wanneer je dit gedurende de dag regelmatig doet, je dit in een lucide droom ook doet.

Je blijft lucide omdat je weet dat je droomt. Er gebeurt iets wat ‘normaal’ gesproken niet mogelijk is.

4- Ten slotte

Ik blijf het herhalen: De lucide droom is een onvergetelijke, bijzondere en ware ontdekkingstocht. Lucide dromen zijn nog meer dan echte dromen levensechte ervaringen.

Hoe langer jij actief bent in de lucide droom, hoe eenvoudiger jij je doelen kan realiseren of hoe langer jij kan genieten van deze fascinerende, onbekende en prachtige innerlijke beeldstroom.

Hoe mooier en intenser jouw ervaringen, hoe gemotiveerder jij bent om lucide te worden. Onze hersenen zijn namelijk gek op en altijd op zoek naar naar fantastische, plezierige en te gekke ervaringen.

PS: Wil je meer ontdekken over lucide dromen? Lees dan mijn boek De Lucide Droom Gids , Volg de online cursus of gun jij jezelf ook een vliegende start en kom je naar de Workshop Lucide Dromen…

Over de schrijver
"Ik ben al mijn hele leven nieuwsgierig naar wat mensen beweegt en drijft. Met Helder Dromen heb ik een platform gecreëerd waarmee ik andere mensen wil helpen wanneer ze het gevoel hebben vast te zitten in hun leven. Je leven weer terug in haar natuurlijke flow krijgen, daar draait het wat mij betreft om. Hoe dat eruitziet? Geen flauw idee. Hoe dat voelt? Dat je het vrije, blije en rijke leven leeft wat jij wilt. Een quote van Lew Hen is daarbij leidend: “Als je leven moeilijk is, dan is het niet jouw leven…” Dat helpen doe ik door middel van het delen van handige tips en technieken in mijn blogs, interessante gratis boekjes en gratis trainingen. Verder heb ik al mijn kennis en kwaliteiten gebundeld in de Droom Je Vrij workshops. Ik weet dat ik niet alle wijsheid in pacht heb maar wel een wijsheid die voor anderen een bron kan zijn van persoonlijke groei, inspiratie en vooruitgang...
Reactie plaatsen

De Workshop Lucide Dromen

Ontdek de laatste tips en technieken en word een lucide dromer...

Wij gebruiken cookies....