arrow_drop_up arrow_drop_down
Train je bewust zijn overdag voor eerder lucide dromen 's nachts....

Train je bewust zijn overdag voor eerder lucide dromen 's nachts....

Bewust zijn. Het is niet de eerste keer en zeker ook niet de laatste keer dat we het er over hebben. Door je bewustwording en zijn overdag te trainen, ga jij eerder lucide dromen.

Beginnende lucide dromers die mediteren, zelf hypnose of mindfulness beoefenen, nemen zo een voorsprong op andere beginnende en ervaren lucide dromers.

Daarom is het slim om overdag je bewust zijn te trainen. Met onderstaande oefening maak jij een goed begin. Tenminste, als je graag lucide wilt dromen natuurlijk.

Dat kost bijna geen tijd. Helemaal niet als jij er in het begin wat meer tijd aan besteedt zodat het een vast ritueel wordt in je leven. Ook voor mensen die geen lucide dromen ambitie hebben, vergroot deze oefening je bewust zijn en bewustwording.

1- Hoe vergroot deze oefening je bewust zijn?

Door een eenvoudige en heldere oefening waarbij we ons in 10 stappen bewust worden van onze zintuiglijke waarneming en hoe we dingen ervaren. Deze oefening die versterkt ons bewust zijn overdag. Dit maakt het eenvoudiger om in je droom ook bewust te worden van het feit dat je droomt:

A- De vijf belangrijkste bewustmakers

Neem voor elke stap minimaal een minuut.  Zintuig na zintuig richt jij je volledig op wat je nu ervaart:

 • Zien – Word je bewust van wat je ziet; merk de levendige, rijke en variërende impressies op – vormen, kleuren, beweging, dimensies, de hele zichtbare wereld.
 • Luisteren –  Wees je volledig bewust van wat je hoort. Registreer de diverse geluiden die je hoort. De intensiteit, tonaliteit, hoogte/laagte. Luister naar mensen die praten, muziek die je hoort, de natuur die tegen je spreekt.
 • Voelen –  Raak iets aan. De structuur (glad, grof, ruig, droog, plakkerig, nat), gewicht (zwaar, licht, solide of leeg), plezierig, gevoelig, warm of koud en ga zo maar door. Voel ook hoe je lichaam nu voelt en vergelijk dat met hoe het voelt op andere tijden, moe of energetisch, stijf of soepel, pijnlijk of plezierig.
 • Proeven –  Stop iets in je mond en word je bewust van de smaak, structuur, beleving en de sensatie die het geeft. Of denk aan iets wat je lekker vindt of niet te harden. Stel je voor hoe het is om dit nu te proeven.
 • Ruiken – Ruik de geur van de plek waar je bent, de mensen om je heen, de objecten en voorwerpen. Of denk gewoon aan iets wat je heerlijk vindt en ruik het.

 

Kind ruiken bewust zijn

B- Vijf  keer nog bewuster

 • Ademen – Richt je aandacht op je adem. Sluit je ogen als je dat wil. En ervaar hoe je ademt; de snelheid, de frequentie, de diepte. Volg je adem van inademen tot uitademen. Adem in, houd je adem vast, adem uit, stop even met ademen en herhaal deze stappen.
 • Emoties –  Word je bewust van je emoties. Ervaar het verschil tussen plezier en boosheid, rust en onrust en de emoties die een grote rol spelen in jouw leven.
 • Gedachten –  Word je bewust van je gedachten? Wat dacht je tijdens deze oefening? Waren je gedachten positief of negatief? En wat denk je daarvan? Laat je gedachten als stroom van woorden aan je voorbijgaan. Laat ze komen en gaan als een golf die het strand raakt en dan weer opgaat in de oneindige watermassa.
 • IK –  Word je bewust dat jij deel uitmaakt van de wereld om je heen en dat je er in harmonie mee bent en er onlosmakelijk een eenheid mee vormt.
  Ga verder met deze oefening met de volgende aanpassing: Op hetzelfde moment dat jij aandacht richt op deze eenwording, word je dan bewust dat jij degene bent die dit opmerkt.
 • Bewust van je Bewustzijn –  De laatste stap. Normaal gesproken richt jij je bewustzijn op voorwerpen, personen of objecten buiten jezelf maar jij kan je ook bewust worden van je bewustzijn.
  Je word je nu bewust dat jouw bewustzijn een onderdeel is van een groter universeel bewustzijn. Het is onmogelijk om dit met woorden beschrijven en daarom doen we dat ook niet. Dit moet je doen en ervaren.

2- Hoe helpt mij dit bewust zijn mij met lucide worden?

Veel van wat je ervaart in deze bewuste staat, ga je ook ervaren wanneer je lucide bent. Wanneer je lucide droomt, ervaar jij je zintuigen net zoals tijdens de oefening. Je ziet, voelt, hoort, proeft, denkt en bent bijna net zo als dat je nu aan het doen bent.Maar niet helemaal.

Je waarneming in je lucide dromen is helderder en scherper omdat er geen nieuwe zintuiglijke input bij komt om je interne waarneming te verstoren.

Dit komt omdat de wereld, die je ervaart als je droomt, zijn oorsprong vindt in jouw innerlijke wereld. In plaats van je externe wereld. Je wordt dus niet continue overspoeld door nieuwe verstorende prikkels van buitenaf.

Het grote verschil zit hem in het feit dat een gedachte, gevoel of idee in je droom gelijk werkelijkheid wordt. Ben jij vrolijk in je droom, dan is je droom leuk. Ben jij bang in je droom, dan kom je sneller in een nachtmerrie terecht.

Hoe meer ervaren jij bent in lucide dromen, hoe meer jij in staat bent om de inhoud en het verloop van je droom te bepalen. En dat is te gek….

Doe daarom bovenstaande oefening. Zo train jij jezelf om verschillende soorten van zintuiglijke input te verwerken en toch bewust te blijven.

Zelfs als die, zoals in een lucide droom, in een snel tempo aan verandering en wisselende emoties onderhevig is.

proeven bewust zijn

3- Tenslotte

Op het moment dat jij volledig lucide bent, zal jij je realiseren dat de hele droom je eigen creatie is. En hierdoor zal er, met dit bewust zijn, een opwindend gevoel van vrijheid ontstaan.

Niet iets buiten jezelf, geen fysieke wetten, geen bepalende omgeving beïnvloedt jouw ervaring.

Jij kunt alles doen wat jij wilt en je kunt onbeperkt gebruik maken van je verbeeldingskracht.

Je kan ervoor kiezen iemand uit te dagen die je normaal gesproken uit de weg gaat of je kan gaan voor een seksuele uitspatting met de partner van je dromen.

Dat kun je allemaal eerder gaan ervaren door het overdag dus je bewust zijn te trainen. Het meest effectief is wanneer jij deze oefening beoefenen mee laat lopen terwijl je de onderstaande training volgt.

Daarmee vergroot jij je kans op snel en effectief lucide dromen. En dat is waar we het hier om doen…….

PS: Wil je meer ontdekken over lucide dromen? Lees dan mijn boek De Lucide Droom GidsVolg de gratis training of gun jij jezelf ook een vliegende start en kom je naar de Workshop Lucide Dromen…

Over de schrijver
"Ik ben al mijn hele leven nieuwsgierig naar wat mensen beweegt en drijft. Met Helder Dromen heb ik een platform gecreëerd waarmee ik andere mensen wil helpen wanneer ze het gevoel hebben vast te zitten in hun leven. Je leven weer terug in haar natuurlijke flow krijgen, daar draait het wat mij betreft om. Hoe dat eruitziet? Geen flauw idee. Hoe dat voelt? Dat je het vrije, blije en rijke leven leeft wat jij wil. Een quote van Lew Hen is daarbij leidend: “Als je leven moeilijk is, dan is het niet jouw leven…” Dat helpen doe ik door middel van het delen van handige tips en technieken in mijn blogs, interessante gratis boekjes en gratis trainingen. Verder heb ik al mijn kennis en nieuwste ontwikkelingen gebundeld in de workshops. Ik weet dat ik niet alle wijsheid in pacht heb maar wel een wijsheid die voor anderen een bron kan zijn van persoonlijke groei, inspiratie en vooruitgang...
Reactie plaatsen

De Workshop Lucide Dromen

Ontdek de laatste tips en technieken en word een lucide dromer...

Wij gebruiken cookies....